איך התורה ידעה שעם ישראל יאמר נעשה ונשמע?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד סליחה על חוסר ידיעתי אבל התורה נכתבה בהר סיני וניתנה איך נודע שעם ישראל יאמר נעשה ונשמע זו הייתה נבואה

תשובה

שלום וברכה

רבים שואלים שאלה זו מתוך ידיעה מוקדמת שכל התורה כולה כבר הייתה כתובה בזמן מעמד הר סיני כפי שהיא כתובה לפנינו. והדברים לא מדוייקים כלל, ביום שלפני מעמד הר סיני כתב משה רק את ספר בראשית וכן ספר שמות עד פרשת מתן תורה, וכמבואר ברש"י (שמות כד ד).

כל המאורעות שאירעו בשעת מתן תורה ולאחר מכן לא היו כתובות כלל בזמן מעמד הר סיני, אלא רק אחרי שהדברים קרו במציאות, לפי דעה אחת בגמ` נכתבה כל פרשה בזמן שזה קרה, ולפי דעה אחרת רק בשנת הארבעים להיות בני ישראל במדבר, לפני מות משה, או אז קרא לו הקב"ה והקריא לו את התורה כולה אות באות.

עם זה, הרמב"ן בהקדמתו לתורה, מוסר שקבלה בידינו שכל התורה כבר היתה כתובה לפני שנברא העולם, אבל לא בצורתה כפי שהיא היום, אלא בלא הפסקי מילים, והיו יכולים להצטרף מילים אחרים לגמרי, מכפי שהן לפנינו היום, ורק כשנעשה כל מה שנעשה או אז נקבעה התורה בחילוקי המילים כפי שהתורה נקראת כיום. כך שלולי חטא קורח היתה פרשת קורח מצטרפת באופן אחר לגמרי, וכיוצא בזה. וכל זה מבלי להיכנס לענין הידיעה והבחירה, ששני הדברים אמת ויציב.

בהצלחה - מנשה ישראל