מותר ליהיודי לחגוג את חג ההודיה ?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם כיהודי שחי בארה"ב מותר לי לחגוג את חג ההודיה תודה רבה.

תשובה

כך פסק מרן פוסק הדור רבי משה פיינשטיין זצ"ל בספרו אגרות משה (חלק או"ח ה סימן כ) "בדבר טענקס - גיווינג, כבר כתבתי לאחד בתשובה שאין לאסור מדינא לקבוע על יום זה איזה שמחה, כסעודת בר מצוה ונישואין, אלא שבעלי נפש יש להם להחמיר.

אבל לעשות שמחה וסעודה לכבוד טענקס - גיווינג, יש וודאי לאסור מדינא. ולא משום שאיכא בזה חשש דמיון לשמוח ביום איד של ע"ז כנוכרים, שהרי אין יום זה איד שבדו הכומרים, אלא מעצמן עשו שמחה ביום זה. ואף שאז אולי היו הנוכרים שעשו זה עובדי ע"ז, ונתנו שם בדבריהם דברי שבח להע"ז, אינו שייך זה לשנים אחרונות, שאחרים התחילו ג"כ לקבוע סעודות ביום זה, שהם לא שייכי לאיזו ע"ז.

אלא שמה שאסור לעשות שמחה לכבוד יום זה הוא מדין ובחוקותיהם לא תלכו, אף שאין זה חוק לע"ז, אלא חוק הבל ושטות בעלמא. ואם איכא מנהג לנוכרים לאכול ביום טענקס - גיווינג בשר תרנגול הודו (אינדיק), אף אלו שאין עושין סעודה ושמחה שייך לאסור להם עצם אכילת בשר הודו ביום ההוא. אבל לא מסתבר שיהיה אצל נוכרים איזה חיובים מצד מנהגם, בלא הילולא וחינגא בעלמא.

שא"כ אין לאסור אכילת בשר תרנגול הודו בעלמא בלא כוונה למנהגם, אלא משום שיש לו תרנגול הודו, דליכא מראית העין, מאחר שהוא בלא הלולא וחינגא. ומספק אין לאסור לסתם אינשי בעלמא לאכול תרנגול הודו, כשאינו עושה הלולא וחינגא". והיוצא מדבריו שאסור ליהודי לחגוג את חג ההודיה משום ובחוקותיהם לא תלכו. וטוב להודות להקב"ה בכל יום ובכל עת ובכל שעה, בהצלחה - מנשה ישראל