לפני יציאת מיצריים כיצד חושבו החודשים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לפי מה שאני יודע לגבי זמנים כבר בבריאת העולם נקבע מושג הזמן של יום (משקיעה ועד שקעיה) והמושג שבוע (שבעת ימי הבריאה) לגבי חודשים אני זוכר שהוזכר לראשונה ביציאת מיצריים שיצאו בחודש הראשון חודש ניסן. מה היה לפני יציאת מיצריים כיצד חושבו החודשים והיכן נקבע אורכם וכי שנה מכילה 12 חודשים כיצד חושבו השנים אז (בימי נח אברהם אבינו וכו`) תודה מראש ערן!

תשובה

תשובה לשאלתך נמצא בפרקי דרבי אליעזר (פרק ז) ואני מעתיק: בשמנה ועשרים באלול נבראו חמה ולבנה, ומניין שנים וחדשים וימים ולילות וקצים ותקופות ומחזורות ועיבורים היו לפני הקב"ה, והיה מעבר את השנה ואח"כ מסרם לאדם הראשון בגן עדן, שנאמר זה ספר תולדות אדם, מנין עולין בו תולדות בני אדם וחוה, מסר לחנוך ונכנס תוך העיבור ועיבר את השנה, שנ`..., ונח מסר לשם, ונכנס בסוד העיבור, ועבר את השנה ונקרא כהן, שנ` ומלכי צדק מלך שלם, ...

ומנין שמסר שם לאברהם, שנ` על דברתי מלכי צדק, ואברהם מסר ליצחק ונכנס בסוד העיבור ועבר את השנה לאחר מיתתו של אברהם אבינו, שנ` ויהי אחרי מות אברהם ויברך אלהים את יצחק בנו, על ידי שנכנס בסוד העבור ועבר את השנה וברכו ברכת עולם, ונתן ליעקב את כל הברכות, ומסר לו סוד העיבור, וכשיצא יעקב לחוצה לארץ בקש לעבר את השנה בחוצה לארץ, הרי יצחק עיבר את השנה, שנ` וירא אלהים אל יעקב עוד בבאו מפדן ארם וכו`, למה עוד, אלא שפעם ראשונה נגלה עליו ומנעו מלעבר את השנה בחוצה לארץ, וכשבא לארץ אמ` לו הקב"ה יעקב קום עבר את השנה, שנ` וירא אלהים אל יעקב עוד, על ידי שנכנס בו סוד העיבור וברכו ברכת עולם, ויעקב מסר ליוסף ולאחיו סוד העיבור, והיו מעברין את השנה בארץ, מת יוסף ואחיו ונתמעטו העיבורים מישראל במצרים, שנ` וימת יוסף וכל אחיו וכל הדור ההוא,

וכשם שנתמעטו העיבורים מישראל בארץ מצרים, כך הם עתידים להתמעט בסוף מלכות רביעית, שנ` ויאמר ה` אל משה ואל אהרן בארץ מצרים לאמר, מהו לאמר אמור להם עד עכשיו היה לי סוד העיבור, מכאן ואילך שלהן הוא, לעבר את השנה...".

בהצלחה - מנשה ישראל