האם יעקב אבינו חי?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

קראתי פה במדור שו"ת המושקע מאוד שלכם, וגם שמעתי איפה-שהוא שכתוב באיזה מדרש כל-שהוא, שיעקב אבינו בעצם לא מת ועלה בסערה השמימה (דוגמת מה שידוע מאליהו). אם מתחשבים בפשטם של מספר מקראות וכתובים מפורשים הדבר פשוט לא יתכן. שהרי כתוב במפורש בתורה וימות יעקב ועל חניטתו על ידי יוסף וקבירת עצמותיו במערת המכפלה כפי מצוותו על בניו, ועל מה שנאמר שעשו מספד וכו`. איך ומה כוונת המדרש

תשובה

שלום וברכה

המקור לכך הוא מדברי הגמ` מגילה (טז ב) ואת כל קושיותיך הקשתה הגמ` שם. והדבר מבואר בספר תולדות יצחק בראשית פרק מט פסוק לג לג) ויכל יעקב לצות את בניו ויאסף רגליו אל המטה ויגוע ויאסף אל עמיו ויגוע ויאסף אל עמיו, ולא הזכיר בו מיתה, ודרשו רז"ל יעקב לא מת [מגילה טז ב] והפרשה מעידה שמת ושחנטו אותו: התשובה שנשאר קיים בגוף דק ויש לו ממש, וכן יש צדיקים שמתלבשים בגוף (דק) [רק] לקצת עתות מע"ש לע"ש, או ביום הכפורים, ומשוטט בעולם בשליחות הקב"ה, ומתראה למי שהוא חפץ וזהו ענין רבינו הקדוש [עי` כתובות קג א], וזהו סוד וצדקה תציל ממות: בברכה - בנימין שמואלי