איני זוכר ממי גזלתי, מה הדין?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה על מה מכפרת תשובה שלמה, על הכל נגיד ואני חייב כסף לאנשים ממזמן ואני לא זוכר את זה.. או שקיללתי, העלבתי, פגעתי פעם במישהו ואני לא זוכר.. כמובן שלמי שאני זוכר אני יחזיר, אבל מה עם אלו שאני לא זוכר.. אני אולי יצטרך לחזור בגילגול על דברים כאלו (כמובן במידה שאני יזכה לעצב את עצמי בכל העניינים האחרים) והאם אפשר לקבל קצת פרטים על הישיבה של הרב זמיר כהן תודה רבה מראש כבוד הרב מאוד עוזר שיש מישהו חכם ומבין לשאול.

תשובה

שלום וברכה

הנה מבואר בגמ` שגזל ולא ידע ממי גזל יעשה בהם צורכי רבים, או יתן צדקה לזכותו של הנגזל, ובזה קיים מצוות ההשבה. ולענין ההעלבה, יעשה האדם מה שבידו, וה` ישלים בעדו, הבא לטהר מסייעים אותו.

ושנזכה כולנו לתשובה שלימה. בהצלחה בנימין שמואלי בענין הישיבה יש להתקשר למוקד הידברות,036106061 או לשלוח לנו את מס` הטלפון שלך, ונחזור אליך.