האם יש חשיבות לסדר הופעת עשרת הדיברות ?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם סדר עשרת הדיברות מציין את החשיבות שלהן

תשובה

כרגע, אינני זוכר התיחסות מפורשת במקורות לשאלה, אולם מעיון קל נראה שבאמת יש סדר וחשיבות לסדר עשרת הדברות. חז"ל מבארים שבלוח הראשון באו חמשת מצוות שבין האדם לבין קונו, ואילו בלוח השני באו חמשת המצוות הנוגעים בין אדם לחבירו. בין חמשת הדברות הראשונות, מובן כי השניים הראשונים שהם מצוות האמונה ושלילת עבודה זרה, הם הם הדברים הכי בסיסיים ביהדות ואף באנושות כולה, מבלי זה לא מתחיל שום דבר.

כמו כן המצוה השלישית: לא תשא את שם אלוקיך לשוא, הוא תוצאה מהשניים הראשונים, ואף הגויים הוזהרו על כך. שמירת שבת שהוא המצוה הרביעית הוא גם כן יסוד הדת היהודית, והכרה באמונה כי ששת ימים עשה ה` את השמים ואת הארץ וביום השביעי שבת וינפש, ומזה מובן קביעתו במקום שהוא נמצא. מכן והלאה נמנו יתר הדברות שהן יסודי העולם, ושמירתו בערכים נעלים ככיבוד ההורים במובן החיובי, והימנעות מהדברים השליליים כרצח וניאוף וגזל, עדות שקר, וחמדות אסורות, שכל אלו התועבות מדרדרות את העולם להשחתה וכליון. בהצלחה וחורף בריא - מנשה ישראל