איך מותר לאכול דבש דבורים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כידוע הדבורה אסורה למאכל אך התוצרת שלה הדבש כשר ואף מברכים עליו בחג קדוש כראש השנה אשמח אם תאירו את עיני בנושא בברכת חתימה טובה

תשובה

אכן, בדרך כלל, ההלכה קובעת כי כל היוצא מן הטמא טמא, ואסור באכילה, מכל מקום הדבש מותר, מאחר ולפי המבואר בתלמוד הדבש אינו מתמצה מגוף הדבורה, אלא שבתכונתם הנפלאה הם מאספים צוף מהפרחים ומאכסנים אצלם עד שהם פולטים את הצוף לכוורת, ולכן הדבש לא נחשב כמשקה היוצא מגוף טמא [כמו חלב וכדומה].

ואכן יש בשוק הלא כשר דבש מכוורות של דבורים מסוג אחר, שתכונתם שונה בכך שהדבש מתמצה מהגוף שלהם, ולכן הדבש הזה אסור באכילה, בדיוק כחלב מבהמה טמאה. ואכן זוהי אחת הטעמים לאכילת דבש בימי הדין, שכמו שמהדבורה הטמאה יוצא דבר טהור, על דרך הכתוב "מי יתן טהור מטמא", כמו כן כשנשכיל לשוב בתשובה יהפוך הקב"ה את העוונות שלנו לזכויות.

בהצלחה - מנשה ישראל