מדוע נאמר בלשון רבים?"בצלמנו כדמותנו"

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שאלתי נוגעת לכתוב במקורות - ספר בראשית פסוק כו שם נאמר "ויאמר אלוקים נעשה אדם בצלמנו כדמותנו וירדו בדגת הים וכו"` מדוע הפסוק נאמר בלשון רבים ביחס לקדוש ברוך הוא ומה סוד הדברים? תודה

תשובה

שלום

כך מבואר במדרש (רבה בראשית ח ח): רבי שמואל בר נחמן בשם רבי יונתן אמר בשעה שהיה משה כותב את התורה היה כותב מעשה כל יום ויום, כיון שהגיע לפסוק הזה שנאמר ויאמר אלהים נעשה אדם בצלמנו כדמותנו, אמר לפניו, רבון העולם מה אתה נותן פתחון פה למינים, אתמהא, אמר לו כתוב!, והרוצה לטעות יטעה, אמר לו הקב"ה, משה, האדם הזה שבראתי, לא גדולים וקטנים אני מעמיד ממנו?,

שאם יבא הגדול [למצב שיהיה צריך] ליטול רשות מן הקטן ממנו, והוא אומר מה אני צריך ליטול רשות מן הקטן ממני?, והן אומרים לו, למוד מבוראך! שהוא ברא את העליונים ואת התחתונים, כיון שבא לברוא את האדם נמלך במלאכי השרת!!! ועוד ביארו (שם): "אמר רבי שמלאי, בכל מקום שאתה מוצא פתחון פה למינים, אתה מוצא תשובה בצדה, אמרו לו המינים מה זה שכתוב נעשה אדם `בצלמנו כדמותנו`,

השיב להם, תקראו מה שכתוב אחרי כך, האם כתוב: ויבראו אלהים את האדם בצלמיהם, או שמא כתוב: "ויברא אלהים את האדם בצלמו", כיון שיצאו המינים אמרו לו תלמידיו רבי לנו מה אתה משיב, אמר להם, שפירוש הכתוב על הדורות הבאים הנבראים על ידי שותפות מהאיש והאשה והשכינה, ולכן כתוב `נעשה אדם` בלשון רבים.

 והרמב"ן כתב בשם רבי דוד קמחי שהקדוש ברוך הוא אמר לארץ נעשה אני ואתה, כי הארץ נתנה יבול חומרה כמו שנתנה לשאר בעלי חיים, והקדוש ברוך הוא נתן בו החלק הרוחני.

 ובצלמנו כדמותנו היינו שידמה לשניהם בגופו לארץ ובנשמתו לעליונים. זהו פשט הדברים, וסוד הדברים בזה נלמדים בידי חכמי הקבלה בקדושה ובטהרה בישיבות הקדושות ללימוד קבלה.

בהצלחה – מנשה ישראל