האם בתורה נכתבו דברים שיקרו בעתיד?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

משה קיבל את התורה בסיני בתורה היו כתובים חמשת החומשים עם מה שהולך לקרות להם זה לא מובן לי

תשובה

שלום רב

צביקה לא כל חמשת חומשי התורה ניתנו כצורתם על הר סיני! האמת הברורה בזה הוא כפי שביאר הרמב"ן בהקדמתו לפירושו על התורה, וז"ל: "בראשית. משה רבינו כתב הספר הזה עם התורה כולה מפיו של הקב"ה, והקרוב, שכתב זה בהר סיני כי שם נאמר לו עלה אלי ההרה והיה שם ואתנה לך את לוחות האבן והתורה והמצוה אשר כתבתי להורותם כי לוחות האבן יכלול הלוחות, והמכתב, כלומר, עשרת הדברות, והמצוה, מספר המצות כולן עשה ולא תעשה, א"כ התורה יכלול הספורים "מתחילת בראשית כי הוא מורה אנשים בדרך בענין האמונה וברדתו מן ההר כתב מתחילת התורה עד סוף סיפור המשכן, וגמר התורה כתב בסוף שנת הארבעים", כאשר אמר לקוח את ספר התורה הזה ושמתם אותו מצד ארון ברית ה` אלוהיכם".

"וזה כדברי האומר (גיטין ס א) תורה מגלה מגלה נתנה (רש"י: כשנאמרה פרשה למשה היה כותבה ולבסוף מ` שנה כשנגמרו כל הפרשיות חיברן בגידין ותפרן) אבל לדברי האומר תורה חתומה נתנה (רש"י: לא נכתבה עד סוף ארבעים לאחר שנאמרו כל הפרשיות כולן והנאמרות לו בשנה ראשונה ושניה היו סדורות לו על פה עד שכתבן), נכתב הכל בשנת הארבעי` כשנצטוה כתבו לכם את השירה הזאת ולמדה את בני ישראל שימה בפיהם וצוה לקוח את ספר התורה הזה ושמתם אותו מצד ארון ברית ה` אלהיכם", עכ"ל הרמב"ן.

 ואקוה שהתשובה ברורה – מנשה ישראל