חברה והשקפה

יש משמעות לחיים?

  • ה' חשון התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב,
אני יודעת שאולי אתה הבן אדם לא הכי מתאים לשאול אותו.. אבל אני בכל זאת אשאל:
האים יש משמעות לחיים?
נולדנו מזל טוב.. עד גיל 6 הכל טוב ויפה אנחנו בגן שמחים, אין דאגות..
בגיל 7 מתחילים ללמוד.. לומדים ולומדים... עד גיל 18 אחרי 12 שנות לימוד שהיו לא פשוטים במיוחד במיוחד התיכון.. עוברים ללמוד באוניברסיטה.. מוצאים עבודה.. ועובדים עד לפנסיה... מפרנסים... ומרווחים כסף.. בסוף שאתה מבוגר והגוף שלך מזדקן יש כמה פעולות שאתה כבר לא יכול לעשות.. אז אתה יוצא לפנסיה.. אחרי 30 שנה מתים... אז אם כל החיים שלנו הם ללמוד ולפרנס למה הם שווים?
אולי אתה לא האדם המתאים לדבר על זה.. אבל אני בכל זאת אשמח אם תענה לי תשובה.. האם זה קשור לעונש שהוטל על אדם בגן עדן? העונש הוא שנצטרך לעבוד קשה בשביל לפרנס.. אז כמעט כל החיים אנחנו לומדים ועובדים.. אז למה החיים האלה שווים?
נ. ב אנא ממך אם אתה לא האדם הנכון לפנות אליו בבקשה סלח לי...(אם זה קשור איך שהו.. אני באה ממשפחה מסורתית) תודה מראש וסליחה

תשובה

שלום וברכה,

ראשית הרשי לי לברך אותך על השאלות העמוקות שאת שואלת, מתוכן תזכה נשמתך לצמוח ולהתחזק בעז"ה.

ודאי שיש משמעות לחיים. בשונה מבעלי החיים - יש לנו נשמה רוחנית שבוחרת בין טוב לרע.

ראי בבקשה על נסיוני האישי עם מחשבות אלה:

https://www.hidabroot.org/article/119366

הלימודים והעבודה אכן לא מצדיקים את הקיום - כי הם נוגעים רק לצרכים הפיזיים של עולמנו. אך יש מעבר להם: מעשים תורה וקיום תורה ומצוות לשם שמים - במטרה להתקשר עם בורא עולם.

לבסוף כולנו מזקנים ונפטרים מן העולם, ולא לוקחים איתנו דבר מלבד מצוות: "שבשעת פטירתו של אדם אין מלוין לו לאדם לא כסף ולא זהב ולא אבנים טובות ומרגליות, אלא תורה ומעשים טובים בלבד" (אבות ו, ט).

אכן לאחר הירידה מגן-עדן ירד כל העולם מדרגתו הרוחנית, ולכן נדרש תיקון על ידי עשייה פיזית - עבודה וכו'. אך אין זה מונע את התכלית העליונה של חיבור לה'.

כותב הרמח"ל בפרק הראשון של מסילת ישרים:

"והנה, מה שהורונו חז"ל הוא: שהאדם לא נברא אלא להתענג על ה' וליהנות מזיו שכינתו, שזהו התענוג האמיתי והעידון הגדול בכל העידונים שיכולים להימצא. ומקום העידון הזה באמת הוא העולם הבא, כי הוא הנברא בהכנה המצטרכת לדבר הזה. אך הדרך כדי להגיע אל מחוז חפצנו זה הוא זה העולם. והוא מה שאמרו ז"ל (אבות ד, ו): "העולם הזה דומה לפרוזדור בפני העולם הבא". והאמצעים המגיעים את האדם לתכלית הזה, הם המצוות אשר ציוונו עליהן האל יתברך שמו. ומקום עשיית המצוות הוא רק העולם הזה".

אב שאוהב את ילדיו, רוצה שילדיו יתבגרו ויהיו לאנשים עצמאים, ישרים וצדיקים בזכות עצמם.

כך להבדיל, הקב"ה רוצה שהנשמות שברא יזכו להגיע למידת הגבורה בכוחות עצמן, וכך יזכו לקירבתו בזכות ולא בחסד-חינם.

לכן ברא אותנו בעולם הזה המלא נסיונות ויצרים - במטרה לייצר גיבורים. ראי עוד:

http://www.hidabroot.org/question/132674

אבקש שתקראי חוברת קצרה שכתבתי בשם "שיחה גורלית" (חפשי בגוגל), אשר מתארת דו-שיח עם בורא עולם לאחר המוות על כל השאלות באמונה, על תכלית החיים וסיבת הקיום. מומלץ בחום.

אני כאן בכל שאלה שתהיה לך, ומאחל לך הצלחה בחיפושך!

בברכה,

דניאל בלס