אכילת שפן, מותר?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כתוב בתורה שהשפן (שהוא אסור לאכילה) אינו מפריס פרסה אך מעלה גרה- ומתברר שהשפן אינו מעלה גרה.... איך זה בא לידי הסבר? האם חלילה יש טעות בתורה? האם השפן הידוע לנו זהו השפן שאליו התכוונה התורה?....

תשובה

שלום יעל

לפני שאענה נתבונן בדבר פשוט מאד: כותב התורה לכל הדעות היה אדם נורמלי ויותר מזה, אדם חכם בעל עושר לשוני , יכולת כתיבה וניתוח . דבר נוסף הארנבת והשפן חיות מוכרות שנמצאות בכל מקום , במצרים , במדבר, ארץ ישראל, דבר שלישי הוא רצה שנאמין שלא בן אדם כתב את זה אלא אלוקים.

כעת תצרפי את שלושלת הדברים, איזה סיבה יש לו לטעון שהשפן וארנבת מעלים גרה כשכל בן אדם בכל רגע יכול לקחת אותם ולגלות מייד שאינם כאלה, זה לא תכונה מסתתרת אלא רואים מייד שהם לא מעלות גרה..., ככה הוא רצה שנאמין לו? ככה הוא רוצה לשכנע? אם כן ודאי שיש כאן דבר שטעון הסבר ונועד להוביל אותנו לחשוב ולהתבונן מה התורה מגדירה כמעלה גרה שיכללל גם בכוונתו ביחס לשפן.

ישנם כמה תשובות לענין אני מצרף כאן קישור לאתר שמביא בקצרה מענה לשאלות שהתעוררו כנסיון לנגח את התורה, ואחת מהם היא שאלת השפן: