עשיו, האם היה רשע?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מדוע אומרים על עשיו כי היה רשע? הרי לפי מה ששמעתי הוא שלט בקבלה וידע הרבה סודות. וכשיעקב בא להתפייס עימו הוא לא יצא אליו במלחמה ושכח לו את גניבת הברכה והבכורה.

תשובה

שלום

זוהי בדיוק בעייתו העיקרית של עשו. הוא ידע כל שצריך בכדי להיות צדיק כיעקב אך ראשו וגופו כמו היו מופרדים. הוא מעולם לא השליט את ידיעותיו על התנהגותו למעשה.

כידוע ראשו של עשו טמון במערת המכפלה (בגמרא מובא המעשה בהרחבה, ראשו נערף בידי חושים בן דן כיוון שניסה למנוע את קבורת יעקב) זאת כיוון שאכן ראשו היה חשוב וראוי להקבר בצוותא עם האבות הקדושים בניגוד לשאר הגוף שהיה מאוס ולא זכה כלל לקבורה.

תפקיד האדם הוא להשליט את ידיעותיו השכליות שהוא מלא בהם כמו אמונה ורצונות טובים של חסד ולהחילם על מעשיו בפועל . לגבי המפגש בין האחים. היה זו נקודת זמן רגעית בה התעוררו רחמיו על יעקב וגם על כך נטל שכר, אך מייד לאחר מכן שב לסורו.