מדוע בנים נענשים על עוון אבותם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

יש פסוק שאומר:"עוון אבות על בנים" רציתי לדעת במידה והאבות רשעים והבנים הם בעלי תשובה ומידות טובות, האים העוונות של אביהם ישפיעו עליהם? ולמה? הרי כל אדם יש לו את המעשים הטובים והרעים שלו והוא מושפע ממעשיו אז למה גם ממעשיו של אביו?

תשובה

שלום

ישנם תשובות רבות ומהלכים רבים בהבנת אופני הענישה וכו. אני יכתוב את הקצר והפשוט להבנה הבסיסית: הגמרא שואלת כבר שאלה זו .

ובצורה יותר חדה שישנו פסוק שאומר שאין השם מעניש על עוונות אבות את הבנים. ועל כך עונה הגמרא שכונת הפשוק לענוש את הבנים אם מחזיקים במעשי אביהם. וגם זה טעון הסבר מדוע יענשו על חטאים שלא עשו? אלא הכוונה לצרף לחשבון שלהם את זה שכבר מציאותם מושרשת בחטא , ומידת הזכות עליהם פחותה .

וזה מובן, כיוון ששורשם כבר לקוי והחטא והרוע מושרש בהם . וההתיחסות כאן לא לענישה על חטא מסוים אלא על יחס כלפיהם האם לאבדם בחטאים שלהם האישיים או לא.