מדוע שמו של הקב"ה הוא לשון רבים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כשלמדתי בגמרא בברכות על אברהם אבינו היה הראשון שקרא לקב"ה בשם אדונות אז לא הבנתי מדוע נקרא שם הקדוש ברוך הוא אדוני כלומר ברבים (כמו בנותי= הבנות שלי) הקב"ה הוא יחיד ואין עוד מלבדו לכן אז היה צריך לכנותו אדוני ביחיד?

תשובה

שלום

החזקוני בתחילת פירושו על התורה מבאר כי אין לשאול את השאלה בנוגע לשם אדנ-י מאחר ואין כאן לשון רבים כלל. וזה לשונו: "אל תשיבני מקדושת תיבת אדני הוא הנקרא בלשון רבים אצל הקדוש ברוך הוא שהוא אחד, כי הוא אינו מגזרת לשון רבים, אלא ממשקל שדי זכאי בנאי כשדאי ארמאי דוי אשמאי".

אולם השאלה הייתה צריכה להישאל בנוגע לשם הקב"ה המופיע בתורה בראשונה, בראשית ברא "אלוקים", והרי אלהים הוא לשון רבים, ולמה אכן נקרא כך האחד היחיד והמיוחד.

וראה שם מה שתירץ באורך. בהצלחה – מנשה ישראל