ההבדל שבין התלמוד הבבלי לירושלמי

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

איני אדם דתי אך ברצוני לדעת את מה שנשאל בליבי לרוב עולות שאלות מצורך חקירת הדת שאיני מורגל ושנון בה ובע"ה אסתייע מכם בהבנה ותיזכו גם אתם, שאלתי היא כזו- ברצוני לדעת אם ביטולכם או הסכמתכם עם מילים אלו שנכתבו באתר " ויקפידיה " תחת ערך חיפוש תלמוד ואלו הם: התלמוד הוא חיבור קולקטיבי אשר מסוכמת בו הגותם ההלכתית והאגדית המרכזית של חכמי ישראל בתקופה שלאחר חתימת המשנה (המאה ה-2) ועד תחילת ימי הביניים. הגות זו נכתבה בעיקרה כפרשנות על דברי דורות קודמים של חכמים, דהיינו על המשנה ועל הברייתות. התלמוד הבבלי הינו בעל היקף גדול ובמהדורות רגילות עם פירושים רבים הוא מודפס ב 20 כרכים. במהדורת וילנה של תלמוד הבבלי יש 2711 דפים. את התלמוד ערכו האמוראים והוא קרוי גם "גמרא" מילה שפירושה בארמית הוא תלמוד (למגמר-ללמוד), יש חוקרים האומרים שמילה זו החליפה בכתוב את המילה "תלמוד" כדי להטעות את הצנזורה הנוצרית. השם "תלמוד" עתיק ומקורו מזמן הגאונים ומשמעו: לימוד, עיון ופירוש. שני מרכזי התורה שבזמן חיבור התלמוד, ארץ ישראל ובבל (עיראק של ימינו), הצמיחו שני תלמודים - תלמוד בבלי, שנוצר בישיבות בבל, ותלמוד ירושלמי, שהוא פרי לימודם של חכמי ארץ ישראל. על אף ששני תלמודים אלה מבוססים על אותה משנה, ונוצרו במרכזים שהיו ביניהם קשרים רבים, הם שונים בשפתם, בהיקפם, בתוכנם ובמקרים רבים גם במסקנותיהם ההלכתיות. ברוב שאלתי את דעתכם על השורה האחרונה בהסברם

תשובה

הדברים נכונים .ישנו הבדל בפסיקה במקרים מסוימים ולהלכה הולכים כדברי הבבלי , ששם היתה עיקר ישיבת החכמים לאחר החורבן.