יש הוכחות לסיפור המגילה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

תודה לרב ברוק על הסבר ה"סיפור" שמאחורי מגילת אסתר. כל מה שנכתב נכון לגבי כל שליט, כאמור.

אך-לא נעניתי כלל על 2 שאלותי:

1. האם מה שכתוב במגילה מוכח כאמת? האם הדברים כתובים ע"ג ההסטוריה הכללית?

2. ואם אכן זה לא "סיפור"- האם אנו, הנשים, חייבות לשמוע פעמיים מקרא מגילה, או לא, ומדוע?

אודה לכם אם תתייחסו לשאלות הספציפיות ולא אל ה"מסביב".

תודה- טלי.

תשובה

שלום טלי

1. סיפור המגילה מגובה לדעת החוקרים בהרבה פרטים התאריך תואם את התאריך היהודי, המלך הוא כסרכסס הראשון, בשושן היה לו ארמון חורף התואם את התיאור במגילה,זאת לא היתה עיר הבירה וכנראה הכוונה "בבירה" למתחם הארמון שנקרא בירה(ארמון בלשון הארמית) היה לו איש בכיר בממלכה בשם מרדוק(מרדכי?) הפרטים תואמים את ההיסטוריה.

אבל כדאי לשים לב לנקודה פשוטה: חלק מאיתנו היהודים סוחבים מטען של נחיתות ובזיון כלפי כתבי עמנו. וכל עוד לא ימצא גיבוי באיזה אמירה של נוכרי או איזה תבליט עתיק בבלית שימצא באחת החפירות המסורת שלנו תראה מסופקת בעיניהם . אין לכך כל הסבר טבעי מלבד נחיתות רגשית ומחשבתית.

קחי לדוגמא את המגילה בה אנו עוסקים. המגילה כצורתה הזאת קיימת כבר מימי המשנה (היא מוזכרת בששת סדרי משנה ונכתב עליה כרך הלכתי בשם " מסכת מגילה") נס הפורים היה כמה מאות שנה קודם . הדברים יכלו להבדק על ידי כל אחד בזמנם ואם זה היה שקר או המצאה זה לא היה מתקבל והיו צוחקים ממי שבא לטעון על זה. ועוד להוסיף מצוות שזה דבר לא פשוט כלל הלכתית, בעוד שהיהודים ידועים בהקפדתם על התורה ואי קבלה של כל דבר חדש .

אז מה מקום יש פה לאיזה ספק כלשהו ? למה יגרע חלקה של מגילת קלף עתיקה שעוברת במסורת עמנו שנה אחרי שנה שכל העם מתאסף יחד בכל מצב לשמוע אותה ולזכור אותה. מאיזה חפירה ארכיאולוגית שכל חוקר יש לו דעה שונה לגבי התאריך שלה???

2. נשים חיבות בשמיעת המגילה. בברכה