תורה שבע"פ ניתנה בהר סיני?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב לא הבנתי בדיוק מה נתן אלוקים למשה בהר סיני ? האם זה שתי התורות ? תורה שבכתב ותורה שבעל פה? האם משה זה שכתב את התורה אחרי שאלוקים התגלה אליו ולימד אותו הכל? מה בדיוק אלוקים נתן ומי כתב מה.. אם אפשר לפרט בנושא הזה בבקשה.

תשובה

קודם כל השם מתגלה על הר סיני ואומר את עשרת הדיברות. שני הדברות הראשונות עם ישראל שומע ישירות מהקב"ה. אך לא מחזיק מעמד ומבקש שהשם יאמר למשה והוא להם.

 הם שומעים את השם אומר למשה ומשה להם. אז הוא עולה להויד את עשרת הדיברות כתובים על הלוחות כאשר על הלוחות כתובים בצדדים כל התורה.

לוחות ראשונות נשברו עם ירידתו משה מההר עקב חטא העגל . משה עולה להוריד שוב את הלוחות שנקראים לוחות שניות. במהלך שהותו בשמים ארבעים יום הוא לומד את כל תורה. זאת התורה שבכתב. ישנם מחלוקות איך בדיוק נכתבה כל התורה בכתב על קלף האם בשמים או בארץ .

אך כל זה היא התורה שבכתב. תורה שבעל פה זה כל ההלכות והדיוקים ודרכי הלימוד של תורה שבכתב שלא הותרו לעלות בכתב ועברו רק בעל פה עד תקופת התנאים. שאז עקב זה שהתחילה שיכחה הותרה להכתב.