מדוע משה לא זכה להכנס לא"י

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום שמי אלון... ושאלתי היא כזאת. אחרי שמשה קיבל את התורה בהר סיני כל התורה הייתה לפניו, והכל בה היה כתוב אז למה הוא לא זכה להכנס לארץ כנען עם כל התורה הייתה לפניו הרי מהיום שהוא קיבל את התורה הכל היה רשום שם ז"א גם העתיד שלו... אז למה הוא לא נעזר בתורה בשביל לתקן את עצמו ?

תשובה

ידיעת כל התורה לא מכריחה שאדם יתקן בודאות את דרכיו כיוון שעדיין קיימת בחירה ונסיון גם אצל אדם הבקיא בכל התורה.

אך אמת הוא שמשה יכל להכנס אם היה מוסיף להתפלל על כך לפני השם. אך השם אמר לו שיפסיק לבקש כיוון שזה גזרה ובזה חפץ.

ומשה בצדקות לבבו קיבל על עצמו גזירת עליון. יש סיבות פנימיות עמוקות לכך שמשה לא נכנס ונשאר עם מתי מדבר במדבר. אם משה היה נכנס לא היה שייך שיהיה חורבן לבתי המקדש והכל היה מתוקן על ידיו.

אך עם ישראל לא היה בדרגה זו .ולכן כניסת משה לא התאימה למהלך הכללי של תיקון כלל ישראל והיעוד שלו.