מהו המקור למצוות תפילין?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אין בספר דברים מצוות נוספות ממה שיש בספר המצוות בראשית שמות ויקרא במדבר אז מאיפה מצות התפילין? גם ההגדרה של הרבנים למי הוא יהודי מצאו בספר דברים "לא תתחתן בם..." אפשר בבקשה להביא מספר המצוות את הטענה לחוק מי הוא יהודי?

תשובה

שלום

ראשית בספר דברים גם כן מוזכרות מצוות,אומנם רובם ככולם הוזכרו כבר בארבעת הספרים הקודמים ,ספר זה יחודו הוא בהיותו כעין חזרה של משה על כל התורה ,ומכך כינויו "משנה תורה" מלשון שינון וחזרה על התורה. לשאלתך לגבי מצוות תפילין היא מוזכרת כבר בספר שמות פרק יג פסוקים ט ,יט. וחוזרת ומופיעה בספר דברים.

לגבי יחודינו כעם היהודי גם כן כל התורה מלאה מהיותנו עם השם ומיוחדים בכך מיתר עמי הארץ,כמאמר הכתוב לדוגמא בספר שמות פרק יט פסוק ה: "ועתה אם שמוע תשמעו בקולי,ושמרתם את בריתי-והייתם לי סגלה מכל העמים,כי לי כל הארץ" דבר זה כבר נאמר לאבות הקדושים שרק בזרעם בחר השם ובהם רוצה מכל העמים.

כמובן יש לדעת שגם ספר דברים ניתן למשה מהר סיני ואין כל הבדל בקדושתו לשאר ספרים,ההבדל הוא רק שבו מתגלת הצורה איך שהתורה מתקבלת אצל בני ישראל.