ביטול תורה עד כמה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

למשל אם אני מסתכל בטלוויזיה כדורגל האם זה ביטול תורה ?

תשובה

באופן רעיוני כן,כל עיסוק שלא נצרך לאדם אלא נעשה לשם מילוי צורכי הגוף התאותנים או סתם בטלה הרי זה ביטול תורה(לגברים בלבד המצווים על מצוות תלמוד תורה).

ובאמת אצל היהודים מעולם לא היה מושג תרבות פנאי,מי שיראה בספרו של יוספוס פלביוס איך שמתאר את חיי היהודים בימי בית המקדש,יראה איך שכותב שאמתנו להבדיל מאומות אחרות לא הולכים לתאטרות לאיצטדיונים ,וכל שאר בילוי זמן,אלא עוסקים בחכמה ורובנו יודעים קרוא וכתוב מגיל קטן.

 אבל צורכי הנפש חשובים לא פחות מצרכי הגוף,ואם אדם ימנע מעצמו עסוקים של פנאי ,כמו קריאת ספר ועוד,ויכניס עצמו למצב של לחץ נפשי של עיסוק בתורה למעלה מכוחתיו ,הרי שהוא יזיק לעצמו ולנפשו עד כדי מאיסה בהכל.

לכן חשוב מאד שכל אדם יבדוק כוחתיו ועד כמה יכול ללמוד מתוך רגיעה ושלווה ,וכמה צריך לבלות לשמחת החיים וישוב הדעת,ואם יכוון שגם עיסוקים אלו לשם שמים יהיו לחזק גופו,הרי זה יחשב ביטול לצורך קיום וגם על זה יטול שכר.