מהי מטרת הייסורים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

ידוע שייסורים באים לאדם כדי לנקותו מעבירות. אך ישנה דרגה רוחנית גבוהה מאוד(לדוגמה רבי עקיבא)שבה האדם שמח על ייסורים ומבין שהם לטובתו - במצב כזה איך אותם ייסורים מנקים את האדם אם הוא ברמה כזו שהוא לא סובל מהם - לפחות לא נפשית כי ברור שאת הכאב הפיזי הוא מרגיש? האם עצם העובדה שישנם ייסורים בגוף מנקים אותו בלי שום קשר לאיך הוא תופס את הייסורים הללו והעובדה שהוא שמח בהם בגלל דרגתו הגבוהה היא זאת שמאפשרת לקדוש ברוך הוא להביא עליו ייסורים כאלו חמורים ובכך לנקותו ולזכותו לעולם הבא? או שבזה בעצם הוא זוכה, כלומר הייסורים היו צריכים לבוא עליו בכל מקרה אבל כיון שזכה להגיע לדרגה כזו הוא שמח בהם אבל עדיין הם מנקים אותו? נ.ב סליחה אם משהו לא ברור בשאלה.

תשובה

סוגית יסורים של אהבה היא עמוקה ואי אפשר להרחיב במסגרת קצרה, אך לעצם השאלה,ענין היסורים זה לא רק הכאב הפיסי והנפשי,אלא עצם קבלת הדבר באהבה וקידוש שמו של הקב"ה והצדקת הדין זה עצמו פועל את המבוקש,המציאות הזאת שאדם מוציא לפועל כוחות נפש ואמונה כזאת העומדת בנסיון הגם שלא מרגיש את הכאב ,זה עצמו המתקן ,ולא רק את חטאיו האישים אלא עוד הרבה דברים הנוגעים לכלל ישראל.