האם מותר להתקלח בשבת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אני רוצה לדעת למה אסור לי להתקלח במים חמים ביום שבת, ובמים פושרים כן???....

תשובה

האיסור במקורו הוא גזרת חכמים. כפי הידוע לך וודאי, פעם לא היו מתקלחים בבית אלא בבית המרחץ, והאחראים לבית המרחץ, הבלנים, היו מחממים את המים מערב שבת והצבור היה מתרחץ גם בשבת. עד כאן הכל טוב ויפה.

מה שקרה, שהבלנים מאיזו סיבה שאינה מפורשת, החלו לזלזל והם התחילו לחמם את המים קרוב לערב שבת ולאחר מכן בשבת עצמה. כנראה שהמשיכה הרבה למקלחת מים חמה, יחד עם הדרישה של הציבור למים חמים שיספיקו לכולם, גרמו לבלנים לראות יותר את גובה משכורתם מאשר את קדושת השבת.

מכיוון שחכמים ראו את חילול השבת הנורא שפרץ בבית המרחץ, הם גזרו על רחיצה במים חמים שתהיה אסורה בשבת, כי הם הבינו שהפיתוי גדול ובקלות על ידי הוראות היתר למיניהן אדם עלול לבוא לידי חילול שבת.