מה פשר השלושה צעדים בתפילת שמונה עשרה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מה פשר שלושת הצעדים שעושים קדימה ואחורה בתחילתה ובסופה של תפילת 18 ומה משמעות ההשתחוות לצד שמאל ואח"כ לצד ימין ולאמצע ב"עושה שלום במרומיו..." בסוף תפילת 18?

תשובה

ישנם שלושה טעמים המובאים על דרך הפשט

1. כיון שאנו יוצאים ממקום הקדושה לחול בסיום התפילה אנו עושים זאת על ידי צעידה ,ונבוכדנצר בזכות שלושה צעדים שעשה כלפי הבורא נענתה בקשתו וגרם חורבן הבית,אנו בצעדים היוצאים מהקדושה מבקשים על בנין הבית.

2.הכהנים בגמר עבודתם בקרבן התמיד שכנגדו ניתקנו התפילות היו צועדים ג צעדים לאחוריהם ,כך גם אנו בגמר התפילה.

3.כיון שבעמידתנו ברגל ישרה בזמן התפילה אנו כמלאכים שרגלם רגל ישרה ,ועליהם נאמר שיש להם שש כנפיהם שבהם זזים,אנו שיוצאים ממצב המלאכים עושים זאת בשלוש צעדים בשני הרגליים שזה שש כנגד שש כנפיהם. הכריעות זה כעבד הנפטר מרבו ,וקודם כנגד שמאל שזה ימין לשכינה שלפני המתפלל ואחר כך לשמאל ובסוף לפנים.