ישו מי הוא היה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מה מספרים המקורות היהודיים לגבי ישו? מי הוא, ומה הוא ע"פ היהדות וע"פ חז"ל? והאם זה נכון שמישהו מחז"ל שינו את שמו מישוע לישו כראשי תיבות של: ימח, שמו וזיכרו?

תשובה

אינני בקיא בכל המקורות היהודיים לגבי ישו. מה שכן אני יודע זה שלפי שיטה אחת שגם רווחת ישו היה תלמידו של תנא שנקרא רבי יהושוע בן פרחיה. איך שמובא בגמרא ישו רצה לחזור בו אך רבו לא הבין זאת, לאחר שהוא היה כבר שבע תעלולים של תלמידו שלא רצה לשוב בתשובה על אף ההתראות של רבו. ובכ"א התלמוד מיצר על כך שכך התגלגל הדבר שהוא יידחה לגמרי.

ועל זה אמרו שם חז"ל שצריך ששמאל תהא מרחקת וימין מקרבת. במקורות היהודיים גם מופיע שהוא ניתלה בערב פסח. אביו היה חייל רומי. נראה לי שגם מוזכר שהוא עסק בכישופים. לגבי שינוי השם לישו הכינוי לגביו היותר שגור בפי חז"ל הוא כלל לא ישו. הם לא רצו להוציא מפיהם את השם שהסב כל כך הרבה סבל לעמם לכן הם קראו לו "אותו האיש".