כיצד ניתן להפיק תועלת בפרקטיקה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם יש תועלת מעשית עתידית בידע המתקבל משיטות/קודים? ברורים לי הקשיים בחיזוי העתיד, אך לדעתי חייבת להיות משמעות מעשית לקודים כדי לתת ביטוי מעשי (מעבר לשימוש וההמלצה לחזור בתשובה).

תשובה

בתורה טמון כל פרטי העולם מרגע יצירתו ועד סופו ,גם הענינים הכללים וגם הפרטיים של כל אדם,וזה כיון שהתורה היא התרשים שעל פיו נוצר העולם ,ולכן הקודים משמשים רק לגלות ולסבר את אוזננו לראות את זה באופן יותר מוחשי ,מכאן ועד להכריע על שאלות עתידיות לא קיבלנו במסורת שיש דרך כזאת ולכן נמנעים מלעשות את זה .

ישנה דרך שנקראת גורל הגר"א ,שזה שיטת צופן בתורה שעל פיו אפשר לקבל מענה לשאלות ביחס לעתיד איך לפעול ,דבר זה ידוע למקצת מהחכמים ןצריך להיות ראוי לעשותו,היה מעשה עם הרוגי הל"ה שלא ידעו לזהות את גופות החללים והרב אריה לוין הכריע עלפי הגורל כאשר לכל גופה יצא פסוק עם שם שתאם לאחד משמות ההרוגים. גם בשאלות כאלו רצון הבורא שנכריע על פי שכלינו ועל פי דעת התורה כפי הכללים שנמסרו לנו רק במקרים מיוחדים כאשר הספק שקול נוקטים בדרכים כגון גורל