בריאת העולם, כיצד?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בבראשית כתוב : " וירא ה` את האור כי טוב ויבדל ה` בין האור ובין החושך,ויקרא ה` לאור יום ולחושך קרא לילה,ויהי ערב ויהי בוקר יום אחד " . ....." ויאאמר ה` יהי רקיע בתוך המים ויהי מבדיל בין מים למיםויעש ה` את את הרקיע ויבדל בין מים אשר מתחת לרקיע ובין מים אשר מעל לרקיע ויהי כן,ויקרא ה` לרקיע שמיים ויהי ערב ויהי בוקר יום שני וכך זה נמשך אחרי כל יום שהקב"ה ברא משהוא מסתיים ב " ויהי ערב ויהי בוקר יום שלישי,רביעי,חמישי.. יש לי 3 שאלות לדבר הזה והן : 1. איך כתוב שיש חושך ואור ו- ויהי ערב ויהי בוקר אם את השמש נוצרה רק ביום רביעי.... 2.ואם בבריאת העולם היו יותר שעות ביום ולא כמו היו שזה 24... 3. למה לערב קוראים ערב ולבוקר בוקר האם יש הסבר לכך...

תשובה

1. אור וחושך זה מושגים הרבה יותר רחבים מאשר הפשטות של אור הנר והשמש האור רומז לטוב ולבהירות החושך לרע ולהסתר פנים , וניתן שני דוגמאות א. כתוב שהשם גנז את האור שנברא ביום הראשון לצדיקים לעתיד לבוא כיון שרשעים יוכלים להשתמש בו לרעה ,והנה יש לנו את אור היום? אז איזה אור גנז,בהכרח שישנו אור הרבה יותר גבוה וכו ב.

אם תסתכלי בפסוק של בריאת המאורות כתוב שדבר ראשון נבראו למועדים וזמנים ורק אח"רי כמה פסוקים מוזכר האור שלהם 2.כן היממה מורבת מאז ומעולם מעשרים וארבע שעות וחז"ל מלמדים מה עשה אדם הראשון בכל שעה משעה שנברא עד חטאו 3. בלשון הקודש ישנה משמעות לכל מילה כמדומני שבוקר זה מלשון לבקר , לבדוק ,שאפשר לראות ולבדוק את הדרך למשל ,ערב זה מלשון תערובת ובילבול שזה המצב שמתחיל עם הערב עדיין יש אור אבל גם חשוך זה רומז לבילבול