אתרוג - דחוף

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב. אתמול רכשתי אתרוג, לולב והדס. (הפעם הראשונה שלי) ערבה ימכרו רק מחר, כי היא מתייבשת מהר. באתרוג שקניתי גיליתי, כשחזרתי הביתה, 2-3 נקודות שחורות קטנטניות, שלא נראות כמו לילכוך חיצוני, אך גם לא נראות כמו פצע או פגם פנימי כלשהו באתרוג (אלא פשוט צבע שונה של הקליפה). הנקודות הללו נמצאות בקצה הנמוך של השליש העליון של האתרוג. ראיתי את ההרצאה של הרב זמיר כהן על ארבעת המינים, בה הוא מסביר שאתרוג שיש בו חסרון, פסול לברכה ביום הראשון (מצווה דאורייתא) אבל כשר לשאר הימים. מכיוון שהשנה היום הראשון חל בשבת, בו לא מברכים על ארבעת המינים, האם אתרוג שיש בו חסרון, כדברי הרב, כשר לברכה בימים א"-ו" השנה? והאם אתרוג עם נקודות שחורות, כמו במקרה שלי, נחשב אתרוג שיש בו חסרון, שניתן לברך עליו בשאר ימי החג? או שמא האתרוג שרכשתי פסול גם לימות השבוע? בהתחשב בפגם (נקודות כמעט מזעריות) ובמיקומו (בתחתית השליש העליון של האתרוג)? ובמידה והאתרוג פסול לברכה בכל ימות השבוע, מה כבוד הרב מייעץ לי לעשות במידה ובחנות לא מוכנים להחליף לי אותו באחד כשר? שאלה נוספת, הבנתי שאת הלולב נהוג ללפף לאורכו (בעזרת חוט), כדי למנוע מעליו להפתח במהלך החג. שאלתי: האם ניתן ללפף את הלולב בסרט משי, כאשר הלילוף הוא לכל אורכו (כולל החלק התחתון, בו יש לאגוד את ההדס והערבה)? האם אין בעיה בחציצה החלקית של סרט המשי בין הלולב לשאר המינים? תודה רבה מקרב הלב על העזרה הכל כך מועילה שאתם מספקים לנו! ליאור

תשובה

שלום וברכה

אם יש שלוש נקודות שחורות {לא חומות} האתרוג אינו ראוי לברכה. אתרוג זה מכונה בדברי חז"ל אתרוג מנומר.

מותר מעיקר הדין בשנה זו שאין נוטלים את הלולב ביום הראשון, לגרד את הנקודות השחורות ומומלץ לעשות זאת תחת זרם מים כדי שהאתרוג לא ישנה את צבעו, וכך האתרוג כשר.

אולם זכותך לדרוש את הכסף בחזרה ואתה יכול ללכת לרב מקומי ואם הוא יפסוק שהאתרוג פסול הם יחזירו לך את הכסף.

מותר לקשור את המינים בחוט משי אולם לכתחילה נהגו ללפף את המינים בעלי לולב.

בברכה - בנימין שמואלי