תפילה וברכות

ערבית וקריאת שמע

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב! מדוע כשאומרים שמע מכסים את העיניים? והאם יש עדיפות כלשהי לכסות ביד ימין? בתפילת ערבית כל קטע כמו לדוגמא ""מעריב ערבים"" ""אהבת עולם"" וכו" אז שמתי לב שקוראים ואז מחקים שהחזן יסיים ואז מתחילים כולם את הקטע הבא וככה זה עד השמונה עשרה. אז יש לי שתי שאלות בעניין הזה: למה עושים את זה ככה? לרוב קורה בבית הכנסת שאני מתפלל בו שהחזן קורא נורא מהר ואני לא מספיק ואז יוצא לי לקרוא את זה בריפרוף ובכלל בלי כוונה אז השאלה היא האם אני יכול לקרוא את הכל כולל שמע לבד בקצב שלי ולא ביחד עם כולם? בתודה מראש, איציק.

תשובה

שלום וברכה

נהגו לכסות את העיניים ביד ימין בעת קריאת שמע.

על פי הפשט הטעם הוא כדי שנוכל לכוון ושום דבר לא יפריע לנו בכוונה.

וברובד העמוק יותר הטעם הוא שכאשר אנו אומרים את פסוק היחוד והאמונה בבורא עולם אנו סוגרים את העיניים ומכריזים שבכל מצב ובכל מקרה גם כאשר לא רואים כביכול את הבורא וגם כאשר הכול חשוך עם כל זה אנו מאמינים בבורא עולם ומקבלים עלינו את עול מלכותו.

אחר כל ברהה אנו מחכים לחזן שיסיימה כדי לומר אמן.

אולם אין לך למהר לגמור לפני החזן וקרא בקצב שלך ברוגע ובכוונה.

עדיף להתחיל את התפילה מספר דקות לפני כולם כדי שתוכל להתחיל את תפילת שמונה עשרה ביחד עם כולם.

בברכה - בנימין שמואלי