מתנות לאביונים, מתי?

  • ו' אדר ב' התשע"ו

שאלה

בס"ד הבנתי שיש עניין לתת מתנות לאביונים דווקא ביום פורים עצמו ולא לפני, שהמתנות מיועדות שיקיימו בהם סעודת פורים, אעפ"י שהעני רשאי לעשות בהם ככל שיחפוץ. השאלה אם זו היא המטרה, אזי דווקא נתינת הכספים ביום פורים תימנע את המטרה הנ"ל, שהרי גם העניים מחוייבים במצוות פורים, משלוח מנות, ומתנות לאביונים אחרים, ואם נמסור להם את הכסף באותו יום, מתי יקנו, איפה יקנו שהרי העסקים סגורים, איך יגיעו לסופר, מתי יבשלו וכו', וכל זה בנוסף לכך שעסוקים כמו כולם באותו היום במצוות פורים האחרות, ואפילו מי שהכין את צרכיו מבעוד יום מוצא את עצמו לחוץ בזמנים, קל וחומר שלאביונים יהיה קשה להתארגן עם קניות והכנת ארוחה באותו יום. אם כן עדיף לתת להם מספר ימים קודם, שיתארגנו כמו כולם ליום הפורים. וכן יוכלו להשתמש בהם לסעודת פורים, מה שאין כן אם יקבלו ביום פורים, כבר לא יוכלו להשתמש לסעודת פורים כמבואר לעיל. או שהסיבה לנתינה בו ביום הינה מסיבה אחרת שקשורה בהארת פורים, ואין לזה קשר עם הוצאה לצורכי הסעודהף שהרי העני רשאי להוציא לכל צורך שהוא. תודה

תשובה

שלום וברכה

החנויות לא סגורות והאדם יכול לקנות מה שירצה כדי להכין את החג. העני שאין לו כלום לא עסוק במצוות החג כי אין לו כלום.