קהלת פרק ט פסוק ה

  • כ"ה טבת התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי לדעת מה משמעות הפסוקים ה-ז בפרק ט ספר קהלת. שכן ברמת הפשט ניתן להסיק מפסוק זה מסקנות שסותרות את נצחיות הנשמה תודה רבה (לא הצלחתי להעתיק את הפסוקים לכאן)

תשובה

רש"י קהלת פרק ט

(ה) כי החיים יודעים שימותו - ואולי ישובו אל לבם יום המיתה וישובו מדרכם אבל משמתו אינם יודעים מאומה ואין עוד להם שכר פעולה שיעשו מן המיתה ואילך אלא מי שטרח בערב שבת יאכל בשבת:
(ו) גם אהבתם - שאהבו פתי ולצון:
גם שנאתם - ששנאו דעת:
גם קנאתם - שהקניאו להקב"ה במעשה ידיהם:
וחלק אין להם וגו' בכל אשר נעשה וגו' - לא הועיל להם זכות בן ובת לאותן רשעים שעבדו ע"א ואין להם כפרה לאחר מיתה:
(ז) לך אכול בשמחה - אבל אתה הצדיק שכבר רצה הקדוש ברוך הוא מעשיך הטובים ותזכה לעולם הבא לך אכול בשמחה: