שבת

אבי עוסק בחקלאות ויש לנו תאילנדים אז אני רוצה לשאות אם מותר שהם! יעבדו בשבת.

  • כ"ה אדר א' התשע"ד
אא

שאלה

בשבת אסורות מלאכות! אז אני שואל את עצמי אם מדליקים טלוויזיה ורואים בה מה החילול בזה? אבי עוסק בחקלאות ויש לנו תאילנדים אז אני רוצה לשאות אם מותר שהם! יעבדו בשבת. כי זו עבודה ולא מלאכה! או שלא הבנתי את ההבדל ביניהם. תודה רבה!! כל הכבוד לכם!.

תשובה

שלום וברכה

השבת חמדת הימים, ניתנה מתנה לעם ישראל כיום מנוחה לגוף, אך לא פחות מכך הוא יום מנוחה לנפש, יציאה מהשעבוד והעבדות הרודפת וטורדת את הגוף ואת הנפש כל ימי השבוע. ובכן, אף שהטלוויזיה הוא כלי להעביר בו את הזמן, אך ברור מעל כל ספק כי הוא מחזיק בשיא עולמי בין טרדני מנוחת הנפש, שהרי עצם העובדה שההתרגלות לצפייה בטלוויזיה גורמת להתמכרות קשה, די בכך לקבוע שהוא טורד את הנפש ולוקח ממנה את השליטה העצמית, לעשות ולראות מה ש`אני` רוצה לראות ולשמוע, וזאת מלבד מה שהטלוויזיה מראה גם כל מה שהנפש היפה סולדת ממנה, וגוזל שעות איכותיות ביותר שהיו צריכים לשמש לחיזוק הקשר המשפחתי בין איש לאשתו בין אב ואם לצאצאיהם. אף לולי השבת, היה מן הראוי למחזיקי הטלוויזיה, לקבוע יום בשבוע ללא טלוויזיה, בכדי לשלוט על יצר ההתמכרות שהוא לא רצוי גם למי שאינו שומר תורה ומצוות. כך שאי הצפייה בטלוויזיה בשבת הוא דבר מבורך כשלעצמו בכל קנה מידה, גם לולי האיסורים הכרוכים בכך.

יש מחקר מדעי המבהיר את רעת הטלוויזיה בכלל, ועל ההתמכרות והתוצאות הקשות הנגרמות מכך, מעיון במחקר תוכלי להיווכח עד כמה הוא הורס ומשחית, ודי בכך להשתכנע כי הימנעות מלצפות בכלי זה למשך יום אחד בשבוע, הוא סיבה מצוינת להעביר את הזמן ב`כיף` אמיתי. זאת מלבד העובדה שגילו לנו חז"ל כי מלבד הנשמה היהודית שבקרבנו כל ימי השבוע, נוסף בשבת לכל שומרי השבת `נשמה יתירה` שהוא כמין מלאך עליון המשתכן בנפשנו ביום זה ומסייע להתקרב להקב"ה, וזה חומר למחשבה איך זה נראה הישיבה מול הטלוויזיה ביום כזה יחד עם הנשמה המיוחדת הזאת!!!, השבת נועדה לשביתה והתרוממות רוחנית שהטלוויזיה מסמלת את ההיפך.

מלבד איסור הדלקת הטלויזיה, שאסור כמו הפעלת כלל מוצרי חשמל, שנחשב כמלאכה האסורה בשבת, הרי שיש כאן גם האיסור ההלכתי ששל איסור הנאה ממעשי שבת של מחללי שבת, התכנים המשודרים מבוצעים באלפי פעולות של חילול שבת מן התורה, ואסור לצפות בשידורים אלו, כמו כך אסור לצפות בשבת גם בשידורים של גויים כשהטלויזיה הודלקה על ידי יהודי, מכיון שיש כאן הנאה מפעולת חילול שבת של יהודי. בכדי להבין למה פעולה קלה כמו הדלקת מוצרי חשמל אסורה בשבת, כדאי לקרוא מה שכתב מו"ר הרב זמיר כהן שליט"א כתשובה לשאלה זאת: שאלה:

מדוע אסור גם בזמנינו להבעיר אש בשבת? הרי ההבערה/ההצתה נעשית כיום בקלות באמצעות גפרור או מצת, לחיצה על מתג או סיבוב מפתח הרכב וכדו`, ללא טרחה (כהקשת אבנים זה בזה וכדו`) כבזמנם. תשובה: ראשית, אילו היה נאמר בתורה: "לא תטרחו ביום השבת", או "לא תבצעו פעולה מעייפת ביום השבת", השאלה אכן היתה במקומה. ועם זאת, היה חל איסור על כל פעולה מעייפת כגון העברת כסאות רבים או/ו כבדים מחדר לחדר עבור האורחים, נשיאת סירים ומגשים גדולים העמוסים במטעמי השבת כגון בשבת-חתן או שבת-ברית, אם הם מעייפים את נושאיהם, ואפילו ללכת בעיר הליכה מעייפת של קילומטרים אחדים לביקור קרובים וידידים היה אולי אסור, שהרי בכל אלה כרוכה טרחה.

אולם התורה לא אסרה טרחה בשבת, ובלבד שתהא לצורך השבת. מדוע אם כן הבערת אש בשבת אסורה? משום שנאמר בתורה: "לא תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת" (שמות לה, ג) מבלי לחלק בין הבערה שיש עמה טירחה להבערה שאין עמה טירחה. וההסבר פשוט. כאמור בתורה, אנו מצווים לשבות ממלאכה ביום השבת כדי להעיד על הכרתנו ואמונתנו בעובדה שהאלוקים ברא ויצר במשך ששת ימי המעשה את הבריאה על כל פרטיה, ושבת ממלאכה ביום השביעי. לא שביתה מטרחה, אלא ממלאכה.

כלומר, מיצירה. הבערת אש היא מלאכת יצירה של אש שלא היתה כאן קודם, ואין שום הבדל אם המלאכה נעשית מתוך טרחה או בקלות רבה. ייקל עלינו להבין זאת כאשר נתבונן בעובדה שהאלוקים לא טרח ו"התעייף" בששת ימי המעשה, אלא "בדבר (=בדיבור) ה` שמים נעשו, וברוח פיו כל צבאם" (תהילים לג, ו). "כי הוא אמר ויהי הוא ציווה ויעמוד" (שם, ט). וכמו שנאמר בתורה בפרשת הבריאה: "ויאמר אלקים יהי... ויהי...". ברור אפוא שהתורה מגדירה את הבריאה בשם מלאכה על שם התוצאה שענינה יצירה וחידוש, ולא משום עייפות וטרחה. האלקים ברא ויצר מלאכה, "ויכולו השמים וכו` ויכל אלוקים ביום השביעי מלאכתו אשר עשה" (בראשית ב, א-ב). ועל אותו משקל נאמר: "לא תעשה כל מלאכה" (שמות יט, י) ואין זה משנה כלל אם כרוכה טרחה בעשיית המלאכה או לאו.

וכיצד נדע איזו פעולה מוגדרת כמלאכה היוצרת ומחדשת ואיזה אינה נחשבת כזו? (למשל, אריגה. האם היא נחשבת מלאכה לענין שבת? הרי חוטי הצמר היו כבר בעולם אבל הרי מצד שני חיבורם על ידי האריגה יצר וחידש בגד שלא היה? אותה שאלה ניתן להציב לגבי תפירה, בישול, בניה, וכו`). לשם כך ניתנה התורה שבעל-פה5. בתורה שבעל פה קיבלנו כי בהגדרת מלאכה לענין שבת, נכללות שלושים ותשע פעולות. משום כך הן על כל סניפיהן (ובלשון ההלכתית: המלאכות נקראות "אבות מלאכה", וסניפיהן "תולדות"). אסורות בשבת. הנה למשל אחדות מהן: הזורע (אפילו תחב זרע אחד לאדמה. אין כאן טרחה, אבל יש כאן פעולת מלאכה.

שהרי זרע זה יתחיל לנבוט!) הקוצר (אפילו קצר שיבולת אחת או קטף פרי אחד. אין כאן טרחה, אבל יש כאן מלאכה. ניתוק הנקטף ממקום גידולו) המבעיר (אפילו הדליק גפרור או מצת או יצר ניצוץ באמצעות הנעת הרכב או לחיצה על מתג החשמל בשבת. אין כאן טרחה, אבל יש כאן פעולת מלאכה. שהרי יצר וחידש אש) המבשל (אפילו השליך גרגר אפונה אחד אל הסיר הרותח. אין כאן טרחה אבל יש כאן מלאכת מישול), הלש (כנ"ל) וכו`. נבין מעתה את הנאמר בתורה לענין מלאכת הבערה: "לא תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת" (שמות לה, ג) מבלי לחלק בין הבערה שיש עמה טרחה להבערה שאין עמה טרחה. בכל מצב, עצם ההבערה מלאכה היא, ואסורה בשבת עד כאן. אסור ליהודי להעסיק עובדים בשבת גם אם הם לא יהודיים. אחרי שתקראי את כל הנ"ל ברעיון השבת, תביני גם את ההלכה הזאת.

בהצלחה - מנשה ישראל


להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il
תגיות:

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה