תפילה וברכות

נטילת ידיים בקביעות סעודה על מיני מזונות

  • ב' ניסן התשע"ה

שאלה

שלום וברכה!

כבוד הרב, הבנתי שמשיעור של מעל ל-216 גרם במידה ואוכלים מזונות מברכים המוציא. אם יודעים זאת מראש, נוטלים ידיים ומברכים המוציא על לחם? ובסיום הסעודה (של המזונות), מסיימים בברכת המזון (לאחר מים בקשרי האצבעות).

תודה לך מראש,

שרית

תשובה

שלום רב,

א. אכן, מי שמתכנן לאכול כשיעור 216 גרם ומעלה של מיני מזונות, יש לו ליטול ידיים עם ברכה, לברך המוציא, ליטול מים אחרונים בסוף הסעודה ולברך ברכת המזון.

מקורות: יעויין שלחן ערוך אורח חיים (סימן קסח סעיף ו) ומשנה ברורה (שם ס"ק כו, וסימן קנח סק"ח) והלכה ברורה (סימן קנח סעיף ג) ושלחן ערוך המקוצר חלק א' (סימן לד הערה א) ושו"ת שערי יושר חלק ב' (סימן כג). וע"ע פסקי תשובות (סימן קנח אות ה).

ב. יש להדגיש, שכל דין זה של הקובע סעודתו על מיני מזונות, שעליו לברך המוציא וברכת המזון, הוא דווקא כשהמיני מזונות נאפו בתנור, אבל עיסה שבישלה או טיגנה, אינה נקראת לחם, ואף אם קובע סעודתו עליהם מברך בורא מיני מזונות ועל המחיה.

כמו כן, האוכל אטריות ושאר מעשה קדרה מחמשת מיני דגן, וקבע סעודתו עליהם, אינו מברך המוציא וברכת המזון, אלא יברך בורא מיני מזונות ועל המחיה.

בברכה,

הלל מאירס