בריאות ותזונה

סובל מדיכאון? אולי האתרוג הוא הפיתרון

 כיצד מועילים האתרוג וההדס לבריאות? מה מומלץ לאישה מעוברת לעשות עם אתרוג? ולמה מועיל תה הדסים?

אא

 

אתרוג

האתרוג הינו אחד מפירות ההדר. פריו הדור במראהו, ריחו נפלא בנעימותו, וטעמו עדין מאד. התורה קוראת לו "פרי עץ הדר", ובספרות חז"ל הוא נמשל ללב האדם.

האתרוג נמנה עם ארבעת המינים שנוטלים למצווה בחג הסוכות. באתרוג תכונות רפואיות מועילות וחשובות מאד, חלקן טבעיות וחלקן סגוליות. תכונותיו הסגוליות: הסובל מכאבי עיניים ירבה להסתכל במראה האתרוג. אשה המקשה ללדת תאכל אתרוג ביום הושענה רבה, ודווקא אתרוג שבירכו עליו את ברכת ארבעת המינים. הקונה אתרוג יפה ומבזבז עליו ממון רב לשם שמים ולא להתגאות, זוכה לבנים בעלי תורה.

נוהגים להשתמש באתרוג שבירכו עליו, להכין ממנו מרקחת ולאוכלו בט"ו בשבט.

תכונותיו הטבעיות: הסובל מקשיים בדיבורו ירבה ללעוס קליפות אתרוג. אכילת קליפות אתרוג מחזקת את הלב. האתרוג מאזן את פעילות הכבד, מעורר תאבון ומרענן. הסובלים מדכאון ודכדוך ירבו באכילת אתרוגים. מיץ האתרוג מועיל לבטל צמא עז ומייצב את לחץ הדם. הסובלים משינויים בלחץ הדם ישתו כל יום מיץ אתרוג. אין לאכול אתרוג באמצע הארוחה או לאחריה, כי אם בין הארוחות או לפני הארוחה. יחד עם זאת, יש לדעת שקליפת האתרוג הינה קשה לעיכול, ולסובלים מבעיות עיכול לא מומלץ לאוכלה.

להסרת כתמים בבגדים מומלץ לשפשף את הבגד היטב בבשר האתרוג, ויסורו הכתמים לגמרי. בנוסף, ריח האתרוג מגרש את עש הבגדים.

הדס

ההדס הינו שיח נוי ירוק-עד. הוא צומח בעיקר באזורים הרריים ברמת הגולן ובאזור צפת והגליל. אכן מגדלים אותו כצמח נוי בגינות הבתים ובפארקים ציבוריים. זנים רבים להדס. סימן ההיכר שלו הוא עליו, הגדלים בזוגות ובשלשות.

להדס פרחים וענבים, ודווקא אלו פוסלים אותו למצוותו, שכן, מצוות ההדס בארבעת המינים היא דווקא בהדס בעל עלים ללא פרחים ופירות.

ההדס מוזכר בתנ"ך פעמים רבות, ולראשונה בין ארבעת המינים הניטלים בחג הסוכות. בדברי הנביאים הוא מוזכר בהקשרים שונים, בישעיהו, ב"חזון דרך הגאולים", כסמל לטוב ולשלמות, ובזכריה, ממשיל אותו הנביא לעם ישראל. בספרות חז"ל ההלכתית והאגדית מדובר רבות על ההדס. חז"ל היטיבו להכירו מבחינה בוטנית, ובמסכת סוכה מתוארים כל חלקי ההדס.

כאמור, זנים רבים להדס, ויש המשמשים לנוי בלבד. אחרים להפקת שמן המשמש לתעשיית הרפואות, הבשמים, והתמרוקים. ישנם גם זנים הראויים למאכל.

ריחו של ההדס עדין ונעים מאד. המקובלים, וכן רבים מבני עדות המזרח, נוהגים לפי מנהגו של אבי המקובלים - האר"י ז"ל, להריח את ההדסים לפני הקידוש. גם במוצאי שבת בעת ההבדלה מריחים אותו לשם ברכת בשמים.

עדות המזרח נוהגים להריח הדסים גם בשמחת ברית מילה ופדיון הבן. בתלמוד מובא מנהגו הנפלא של רבי יהודה בר עילאי שהיה נוטל בדי הדס ומרקד עמם לפני הכלה. כך היה נוהג גם רבי שמואל בר יצחק, שהיה זורק בעת ריקודו לפני הכלה שלושה בדי הדסים וקולטם בזה אחר זה. מה ראו לרקד לפני הכלה דווקא בהדס?

בהיות ההדס שיח נאה, בעל ריח נעים, ובעיקר בהיותו ירוק-עד – הוא מסמל הצלחה, רעננות ואהבה אמיתית בין בני הזוג, וכך הפך סמל להצלחת חיי הנישואין. בתוספתא מובא כי מן ההדסים הכינו "עטרות חתנים" (סוטה מ"ט, ב´).

ההדס יעיל לעצירת דם, עצירות, שלשולים, חיזוק השיניים, ועצירת צניחת הרחם אצל נשים. ההדס משמש כמחטא מצוין ויעילותו רבה נגד דיזנטריה. הוא יעיל מאד לריפוי גירויים שונים בעור, ולריפוי דלקות ופצעים. הוא מונע נשירת שיער ומרענן את מראהו. בתלמוד מוזכר ההדס כמרפא לחץ דם גבוה (גיטין ס"ח, ב´).

אופן השימוש: מייבשים את עלי ההדס, כותשים, ומערבבים אותם בשמן זית. במשחה מורחים את העור הרגיש, את השערות והחניכיים. כשתייה, חולטים את העלים ושותים כשתיית תה - לדלקות מעיים, לאולקוס, לעצירות ולדלקות בדרכי השתן. בספרים עתיקים מוזכר כי אשה המקשה ללדת יכתשו לה עלי הדס ויערבבום בכוסית יין מחוממת, ותלד בנקל. עוד מובא: אשה המרבה להריח הדס, בפרט במוצאי שבת, תזכה לבנים חכמים.הדרוזים נוהגים לסוך התינוקות באבקת הדסים, על מנת להסיר קשקשים ולחזק את שורשי השיער. אסף הרופא כותב על הכח הרב האצור בשמן הדסים: "כוחו חם והוא יעיל לחולי מעיים, יחזק הבטן, יעביר המצוקות, יעמיד הדם, יועיל לטחורים, יגדיל השער, ישחרו, יחזק ויבהיר מראהו".

VODהידברות - כל השיעורים בנושא סוכות

תגיות:אתרוגבריאותדיכאון

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה