בריאות ונפש
על אבחונים ממוחשבים להפרעות קשב וריכוז: אבחון בי.אר.סי (B.R.C)
מתי מומלץ לבצע אבחון קשב וריכוז דווקא באמצעות אבחון BRC? ובמה שונה האבחון מאבחונים ממוחשבים אחרים?
- אברהם קלברמן
- ד' אלול התשע"ח
(צילום: Shutterstock)
מבחן B.R.C. (Brain Resource Cognition ) הינו מבחן ממוחשב שנמשך כשעה ומטרתו היא לאתר ולאבחן הפרעות קשב וריכוז בקרב הנבדקים. נחשב למבחן אמין מאוד, ובנוסף לאיתור ואבחון, מסופקות גם המלצות לגבי דרכי ההתמודדות עם ההפרעות השונות והתסמינים שלהן כפי שבאים לידי ביטוי בכל נבדק ונבדק.
המבחנים הממוחשבים שנכללים במסגרת האבחון בשיטת בי.אר.סי. מציגים בסופם פרופיל קוגניטיבי מפורט של הנבדק. לאחר המבחן מבוצעת השוואה בין ההישגים של הנבדק להישגים של נבחנים אחרים תוך לקיחה בחשבון של גיל הנבדק ושנות ההשכלה. מבחן זה מתאים לבני כל הגילאים, החל מגיל שש ועד גיל 95. התמונה המתקבלת עם סיום המבחן מאפשרת לקלינאים להחליט ולבחור בדרכים המתאימות ביותר לטיפול, בהתאם למצבו ויכולותיו של הנבדק, בהתאם לנקודות החוזק, ולנקודות החולשה כאחת.
התפקודים הנבדקים במהלך אבחון בשיטת בי.אר.סי
- יכולת להבחין בין מטרה לבין מסיחים.
- יכולת לשמור על קשב לאורך זמן.
- יכולת להעריך זמן.
- זיכרון לטווח ארוך, זיכרון לטווח קצר, זיכרון וויזואלי מרחבי, וזיכרון מילולי.
- יכולות בתחום תכנון וארגון.
- יכולת למידה מטעויות, וויסות עצמי.
- תפקודים סנסו-מוטוריים (=חושני-תנועתי).
- יכולות ניהוליות.
סיבות עיקריות לביצוע המבחן
כאשר מתגלים קשיים לימודיים בילדים או בנערים, או כאשר אנשים מבוגרים מבחינים על עצמם בקשיים בהתנהלות היומיומית. תוצאות המבחן יכולות לשמש מצד אחד את הוועדה הבית ספרית ומצד שני לשמש את הקלינאי שמטפל בנבדק. הדווח המופק בסיום התהליך על ידי הפסיכולוג הקליני כולל המלצות מפורטות לטיפול, בהתאם לתסמינים השונים, וכן פירוט רב לגבי החומרה ואופי הסימפטומים המגוונים מהם סובל הנבדק.
יתרונות וחסרונות
יתרונות: המבחן נחשב לאמין ומדויק ביותר.
חסרונות: החיסרון המרכזי הינו התעלמות ממגוון רחב של היבטים הקשורים לעולם הרגש. כיום ידוע כי ישנם גורמים רגשיים ונפשיים רבים היכולים לגרום להפרעות קשב וריכוז, או- להתבטא כהפרעות, אך ללא הפרעה בפועל. אי לכך, לרוב המבחן משמש רק ככלי אחד בתהליך האבחון המקיף שיש לבצע לנבדק.
המאמר נלקח מתוך הספר – "ADHD אפשר להתמודד", מאת אברהם קלברמן. לרכישת הספר בהידברות שופס הקליקו כאן.
למאמרים ותכנים נוספים בנושאי בעיות קשב וריכוז הקליקו כאן.