בריאות ותזונה

מפחיד: הירקות שאתם אוכלים מודברים בחומרים מסוכנים ומסרטנים

דו"ח מבקר המדינה מעלה ממצאים מדאיגים בנוגע לסלט הביתי. אתם רוצים לאכול בריא וקוצצים לעצמכם סלט לארוחת ערב, אבל בלא שימת לב, אתם נחשפים לשאריות של חומרי הדברה מסוימים שנאסרו או הוגבלו לשימוש חקלאי באירופה ובארה"ב. איך זה קורה? מבקר המדינה בדק

  • כ"א אייר התשע"ז
(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

דו"ח מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, שפורסם אתמול (שלישי), העלה כי הציבור ממשיך להיחשף לחומרי הדברה אסורים שעלולים לגרום, חלילה, לסרטן, באמצעות צריכת פירות וירקות, זאת למרות שהחומרים נאסרו או הוגבלו בשימוש באירופה ובארצות הברית.

בדיקות מעבדה מוכיחות כי הירקות המיובאים לארץ מכילים חומרי הדברה רעילים שנאסרו לשימוש בישראל, וחיידקים צואתיים מסוכנים.

מבדיקת המבקר וצוותו עולה תמונת מצב מדאיגה, לפיה מדינת ישראל מפגרת מאחורי מרבית מדינות המערב בתקינה ובשימוש מפוקח בחומרי הדברה וריסוס, ובהתנהלות הנוכחית הציבור חשוף לסכנות בריאותיות ותברואתיות חמורות.

עוד נכתב בדו"ח כי יחידת השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות לא מבצעת פיקוח ראוי על עבודת החקלאים, אלא רק דגימות בתוצרת שמגיעה לידם.

רק לפני מספר חודשים חשפו בחדשות 2 את החומרים המסוכנים שנמצאו בפלפלים מירדן, וכעת נחשף בחדשות 2: חצילים שיובאו מעזה רוססו בחומר הדברה מסרטן, אסור לחלוטין לשימוש בישראל ובאירופה.

 

עוד בממצאים החמורים:

מלפפונים מירדן ופלפלים מעזה עם שאריות חומרי הדברה על בסיס זרחן אורגני, חומר הפוגע במערכת העצבים ואסורים גם הם לשימוש בישראל ובמדינות רבות נוספות; וכן אגסים מספרד בהם התגלו ארבעה חומרים אסורים שונים וחריגות חמורות של עד פי 20 מהתקן בשימוש בחומרים מותרים.

"השימוש בחומרי הדברה בחקלאות נחשב לדרך נפוצה שבה משתמשים חקלאים בארץ ובעולם כדי להגן על תוצרתם מפני מזיקים", מסביר המבקר שפירא בדו"ח. בשל רעילותם של החומרים המסוכנים, רצוי שבשלב השיווק לצרכן לא יישארו על הפרי או הירק שאריות של חומרי הדברה. מבדיקות שערכו משרדי החקלאות והבריאות בשנת 2015 עולה, כי ב-13% מסוגי הפירות והירקות שנבדקו נמצאו שאריות חריגות של חומרי הדברה, בכשליש ועד יותר ממחצית מהדגימות.

"אם ממצאי הסקרים מייצגים את המצב בשווקים, הרי שהצרכן הישראלי חשוף במידה ניכרת למזון צמחי שבו כמות חומרי ההדברה חריגה", מבהיר המבקר. "אין להשלים עם הממצאים שהעלו בסקרים בדבר שיעורי החריגות ברמות השאריות של חומרי הדברה בירקות ובפירות.

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "בימים אלה משרד החקלאות מקדם שינוי במדיניות השימוש בחומרי הדברה בפירות ובירקות למען שמירה על בריאות הציבור, ובכך ישלים את הטיפול בפיקוח ובקידום נושא הפחתת השימוש בחומרי הדברה. לאור הטענה כי השמירה על בריאות הצרכן הישראלי אינה שונה מהשמירה על בריאות הצרכן האירופי ולאור הצורך התמידי לאזן בין שמירה על בריאות הציבור לבין המשמעויות הכלכליות של החלטות אלו על הייצור החקלאי, מובן לכל כי תקינה שהתקבלה באיחוד האירופי יכולה ואף צריכה להתאים  לציבור בישראל.

"במסגרת זו, המשרד בוחן את האפשרות להמליץ לוועדה הבין- משרדית לה שותפים משרדי החקלאות, בריאות, הגנת הסביבה וכלכלה, לאשר את השימוש בחומרי הדברה המותרים באירופה בהסתמך על הליך הרישוי שמבוצע באירופה, ללא צורך בהליך המתרחש כיום לרישוי חומרי הדברה בישראל. המטרה בהמלצה כזו היא שיהיו לחקלאים פתרונות הדברה זמינים במידי חלף החומרים שעתידים לצאת ולהיאסר בשימוש באיחוד האירופי. מהלך זה הינו המשך ישיר לפרויקט דומה שיזם המשרד לפני שנים אחדות, במסגרתו ביצע הערכה מחודשת למספר רב של תכשירי הדברה. בתוך כך, ביטל המשרד את רישומם של כ- 40% מכלל החומרים הפעילים.

"בנוסף, המשרד בוחן את האפשרות להמליץ לוועדה הבין-משרדית בהשתתפות משרדי החקלאות והבריאות לתקן את תקנות שארתיות חומרי ההדברה המותרים בשימוש על פי תקינה בינלאומית, בהתאם לתקינה במדינות מערביות, ולתקן את המצב הנתון כיום, כך שהשארתיות המותרת בישראל תהיה תואמת לרמה המותרת בשווקי היעד. לעניין עיכוב יישום תכנית הרביזיה, אומנם תקנות בריאות הציבור אושרו עוד במהלך כהונת הכנסת הקודמת. אולם, עקב התפזרות הממשלה, התקנות לא נחתמו על ידי השרים. כתוצאה מכך, נאלץ המשרד להמתין לאישור הכנסת החדשה ולאישור הממשלה.

"לעניין התקנות לעיגון דרישות של איכות ובטיחות התוצרת הצמחית המשווקת לצרכן המקומי, שנועדו להבטיח לצרכן בישראל תוצרת חקלאית איכותית ובטוחה למאכל, הן נמצאות בישורת האחרונה לקבלת אישור ממשרד המשפטים. יתר על כן, המשרד מסכים עם דעת המבקר כי סקר הדגימות אינו מהווה תחליף ראוי לפיקוח בשטח, הדורש תקני כוח אדם רבים. אולם לצערנו, ההחלטה להגדיל את כמות התקנים, אינה עוד בידי אנשי המשרד. וכן, בהתבסס על פסיקת בית המשפט העליון, פעילות פיקוח ואכיפה היא פעילות שלטונית מובהקת, וכזו לא ניתן להעבירה לביצוע באמצעות מיקור חוץ. על כן, ידי המשרד כבולות והוא משתמש בסקר הדגימות כפתרון זמני.

"מלבד זאת, משרד החקלאות מודה למבקר על בביקורתו בעניין פיקוח וקידום הפחתת השימוש בחומרי הדברה. עם קבלת טיוטת הדוח, נעשתה עבודה יסודית במשרד להבנת הפערים והדרכים למימוש הפתרונות הרצויים. פתרונות אלו מקודמים בימים אלו במסגרת תכניות העבודה של יחידות המשרד. המשרד ילמד את הנקודות שהמבקר העלה ויעשה בהן שימוש לקידום הנושא לטובת כלל הציבור בישראל". לשון התגובה.

תגיות:בריאותירקותחומרים

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה