חדשות מדע וטכנולוגיה

הצצה לעתיד: איך זה לנסוע ברכב ללא נהג? רשמים מנסיעה ברכב שימנע תאונות רבות

נועם קום יצא לסיבוב על רכב ללא נהג, וחזר עם תשובות: היא מאיצה ברוגע, שומרת על נתיב הנסיעה, חסכונית יותר בצריכת הדלק, מזהה סכנות, מפנה זמן איכות לנוהגים בה, וחשוב מכל – תוריד ככל הנראה את מספר הנפגעים בתאונות הדרכים. כל מה שרציתם לדעת על המוצר החם ביותר של תעשיית הרכב, שאו-טו-טו חודר אל השוק

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

תעשיית הרכב העולמית עומדת בפני שינוי משמעותי ששנים רבות לא ידעה כמוהו. טכנולוגיות מתקדמות, בעיקר בתחום האינטרנט והעברת המידע, יחוללו בשנים הקרובות מהפכה בתחום הרכב, שאת השלכותיה ניתן רק לשער. לאחר שנים רבות של ציפייה, כבר בשנת 2020 החזון עומד להתגשם ואנו נראה מכוניות שיסעו כמעט ללא סיוע נהג. הצפי הינו שבשנת 2022 ישווקו מכוניות אוטונומיות מלאות ללא צורך בנהגים. שמן הרשמי הוא "המכוניות האוטונומיות". האדם, לפחות בשלב הראשון, ימשיך אמנם לשבת בכיסא הנהג, אך יהיה עסוק הוא בענייני עבודה, גלישה וכיוצא באלה, ויתנהג כאחד הנוסעים במכונית.

לפי הערכות מומחים, בתוך 10 שנים מהיום, מחצית מהמכוניות החדשות שיירכשו בעולם יהיו אוטונומיות ברמות שונות. המומחים אף חוזים הפחתה בתאונות הדרכים, בהתחשב בכך שהנהג האוטונומי מצויד במידע מדויק ויעיל יותר. עם זאת, ישנם מומחים החוששים מהמעבר החד. בעידן זה לא תהיה כמעט תקשורת בין נהגים, או בין הנהגים למכונית האוטונומית.

 

רמות אוטונומיות

כשמדובר במכונית אוטונומית שנוסעת באופן עצמי וללא שליטת נהג, המומחים והמפתחים של המכוניות האוטונומיות, מבחינים בין חמש רמות של שונות.

רמה א' - קיימת כבר היום במכוניות מודרניות מתקדמות. היא כוללת: מערכות התרעה לשמירת מרחק לרבות בלימה אוטומטית, סטייה מנתיב שמתריעה ומתקנת את פעולת ההגוי של הרכב. חלק מהמערכות אף מתערבות בפעולות הבלימה וההיגוי, ומצויות גם במכוניות עממיות שנמכרות בישראל.

רמה ב' - בה נכללות תוספות למערכות שקיימות ברמה א' - מצלמות לבקרה היקפית, זיהוי כלי רכב בשטח מת, התרעות עקיפה מימין ומשמאל ואמצעי חנייה אוטומטיים.

רמה ג' - כאן נקבל מערכות בקרה ושליטה ברכב שעוברת בזמן נסיעה מהנהג למחשבי הרכב. המעבר מתבצע במתחמים מיוחדים, כגון בעומסי תנועה בכבישים מהירים או בחניונים מבוקרים.

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)

רמה ד'- מתבססת על מערכות מתקדמות יותר, עם יכולת לתפוס פיקוד על נהיגה ברכב באופן מלא על הרכב כאשר הנהג יושב במקומו. המהלך מתבצע בכבישים מהירים ובחניונים מיוחדים ללא תנועת רכבים לא אוטונומיים והולכי רגל. בין הרכבים תתקיים תקשורת מנחה לפעולות הנהיגה.

רמה ה' - רמה זו נחשבת לשיא הטכנולוגיה הקיימת כיום, ובה מתבצעת נסיעה אוטונומית מלאה מבלי שנהג יושב במכונית. כאן המכונית הופכת למשרתת הנוסעים. המכונית תיקח אותנו לעבודה ותחזור מיד הביתה, לטובת הסעת שאר בני המשפחה. המשימות שלה יתבצעו באמצאות תקשורת אינטרנטית, בין הצרכן למכונית. תוכנית נוספת בעניין זה היא לייצר צי מוניות ומכוניות שירות לציבור, שבאמצעות אפליקציה יוזמנו ויעניקו שרותי הסעות.

 

מהפך בעולם הרכב

בעשורים האחרונים חל מהפך עולמי בתחום התקשורת. רשתות האינטרנט, המחשבים, והסמארטפונים שנכנסו לחיינו, שינו לחלוטין את כל מה שהכרנו בתחום זה. מומחי טכנולוגיה סוברים שהצעד הטכנולוגי המשמעותי הבא יהיה ללא ספק המהפך בעולם התחבורה, שיפיק תועלת מקדמת הטכנולוגיה התקשורתית לטובת נסיעת מכוניות חשמליות ובנסיעה ללא שליטת נהג.

יש לדעת, שעולם יצרני הרכב האוטונומי נחלק לשניים: יצרניות הרכב הקיימות בעולם שמתמחות ועוסקות בייצור מכוניות, וחברות טכנולוגיה כגוגל, מובילאיי ואפל. מומחים משני סוגי החברות הללו משלבים כיום בכלי הרכב שלל מערכות טכנולוגיות לנהיגה אוטונומיות, שכוללות מצלמות, רדאר או קרני לייזר לצפייה תמידית סביב המכונית. בנוסף, היצרניות מפתחות מערכות לתפעול אוטומטי של ההגה, מנוע, תיבת הילוכים, בלמים, דלק, תאורה ועוד.

לא רבים יודעים זאת, אך רוב המערכות הללו מיוצרות על ידי יצרניות חיצוניות שזהו תחום התמחותם, כדוגמת מובילאיי הישראלית שמתמחה בייצור מערכות צפייה בווידיאו סביב המכונית הנחשבות למתקדמות בעולם. רק לאחרונה חתמה זו על הסכם לשיתוף פעולה עם אינטל העולמית ויצרנית הרכב B.M.W בעניין זה. חברת מובילאיי, זאת כדאי לדעת, תהיה הספקית העיקרית בעולם הרכב בכל הקשור לטכנולוגיה של הרכב האוטונומי. כבר היום מובילאיי הינה ספקית מערכות בטיחות והתרעה לכל יצרניות הרכב, מלבד טויוטה ומרצדס. יצרנית בולטת נוספת היא חברת טסלה, שמייצרת מכוניות חשמליות אוטונומיות ברמת שליטה מלאה. רק לאחרונה התפרסמה החברה בנסיבות טרגיות, שכללו תאונה קטלנית בצומת דרכים.

בשנים האחרונות, חברות תקשורת נוספות כמו כגוגל ואפל, זיהו את הפוטנציאל בעולם הרכב ונכנסו אף הם לתחום. ראוי לציין כי אין לחברות אלו התמחות לתעשיות מכוניות. מה שהן מציעות זה למעשה פתרונות לתקשורת מתאימה, הכוללת זמינות למאגרי מידע, מפות ועדכוני תנועה, שבהתאם להם נקבע מסלול הנסיעה.

האסטרטגיה שלהם מתמקדת בשלב ראשון בהקלה על העומס הרב שממנו סובל האדם המודרני, לדוגמא: הפיכת ציי מוניות אוטונומיות, שישנעו עצמאית אנשים ליעדם, כדי שיוכלו לנצל את הזמן לעבודתם וכיוצא בזה. הפתרונות של גוגל ואפל ימכרו ליצרניות הרכב האוטונומי. יש לציין שגם חברת אאובר החלה לאחרונה בפיילוט לשירות מוניות אוטונומיות.

 

מכונית אוטונומית - בעד ונגד

לצד הקדמה הטכנולוגית, ישנם חששות רבים באשר לבטיחות הרכבים האוטונומיים, שכן המהפך הוא מהיר וחד, ושיטת הסמוך לא בדיוק עובדת במקרה זה.

היתרונות: המפתחים מאמינים שהמכוניות יביאו להתייעלות כלכלית, ולהפחתת מספר הנפגעים בתאונות דרכים. כמו כן, צופים המומחים צמצום משמעותי במספר כלי הרכב, ניצול יעיל יותר של משאבים, הפחתת זיהום אוויר, שחרור הנהג ממטלות הנהיגה ויצירת חווית נהיגה מהנה ונינוחה יותר.

החסרונות: לא הכל מושלם, אך גם מה שלא - כנראה ניתן לפתרון. תנאי מזג אוויר למשל מגבילים את יכולת אמצעי הראייה של המכונית האוטונומית. למחשב אין שיקול דעת כמו למוחו של הנהג במצב בו הוא מזהה מפגע מסוכן. לצורך הדוגמא, מה תעשה המכונית האוטונומית, במקרה שתיתקל במצב בו רכב חוסם לה את נתיב הנסיעה באופן פתאומי, ויש אפשרות לחמוק למדרכה ובה הולך רגל. למי תינתן העדיפות?

 

נהיגה ראשונה בלי ידיים על ההגה

המפגש הראשון שלי עם הרכב האוטונומי של מובילאיי היה מרגש. הוא כלל תצוגה והסבר כללי. הרכב האוטונומי הינו מתוצרת אאודי A7 עם מנוע 3.0 ליטר שמספק לא פחות מ-300 כוחות סוס. רכב יוקרתי ועוצמתי. האאודי האוטונומית  מוקפת ב-8 מצלמות וידיאו, ארבע מהן בקדמת המכונית בזויות של 150 מעלות. המצלמות המתקדמות מזהות בצילום כלי רכב, אופנועים, רמזורים, הולכי רגל, סימונים בכביש ועוד. בפנים הרכב מצוי מסך מחשב רחב שבו תצוגה איכותית של תוואי הדרך.

אז איך זה עובד? על מנת שרכב ייסע לבד, הוא צריך מערכת לצפייה, וסנסורים, בטכנולוגיה של מצלמות או רדאר ולייזר. התהליך של מובילאיי כולל: צילום הדרך, הנתונים עוברים למעבד- EPH באמצעות שבב קטן ומתורגמים למידע, שמנחה על פעולות השליטה והתפעול המבוצעות ברכב זמן הנסיעה.

לאחר הסבר קצר - יוצאים לדרך. התחלנו בנהיגה רגילה, כלומר בתפעול רגיל של הנהג. בשלב זה המעבר לנהיגה אוטומטית מתבצע בתנאים מתאימים. אנו נכנסים לכביש 443, המצלמות כבר בפעולה, והן ממוקמות על מסך תצוגת הדרך ברזולוציה גבוהה, כמעט כמו מהשמשה הקדמית. מעניין להבחין בכך שמה שהמצלמות רואות זה הרבה יותר ממה שנהג ממוצע מסוגל לקלוט בזוג עיניו. כעת אנו עוברים למצב נהיגה אוטונומית. במשיכה ובלחיצה בידית הקרוז-קונטרול, מכיילים מהירות רצויה והמכונית בתנועה. מעכשיו אין לגעת בהגה, בבלם, ובדוושת הגז בזמן הנסיעה. המכונית מזהה בבירור כל דבר שנע בכביש - מכוניות, משאיות, אופנוע, סימונים ועוד. בשעה שאנו מתקרבים לצומת מרומזרת, היא מתחילה להאט, והכל מתבצע ברוגע לא אופייני לנהגים, שבדרך כלל גורמים לתנודות האטה. הרכב נעצר בטור המכוניות וממתין למופע ירוק. הצבע מתחלף, הרכבים בתנועה, האוטונומית שלנו מאיצה בהדרגה וללא לחץ.

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)

המכונית, וזה מדהים לראות, יכולה להחליט באיזה נתיב לנוע בהתאם למה שהיא חושבת לנכון. הנהג יכול להורות לה לעקוף או לסטות לנתיב, אך היא תציית לו רק אם אין חסימה של רכבים או קו הפרדה רצוף. בכל שלב באפשרותי לעבור בקלות לנהיגה רגילה, אך ממש אין צורך - האוטונומית נוהגת מעולה. בפעולות סטייה מנתיב לעקיפה נקבל התראה קולית פעמונית. זו מערכת של מובילאיי, המתריעה לנהג על ביצוע פעולה. בפניות מעל 90 מעלות ומעלה יש לעבור למצב נהיגה רגיל. במצבים מגבילים המערכת יוצאת מפעולה כמובן שבהודעה מקדימה ובזמן המתאים. בנקודה זו במהלך הנסיעה שאלתי את שותפי לנסיעה – טוב, מה עלי לעשות כעת? והוא ענה, ובצדק - אתה חופשי לעניינך.

 

בשורה ענקית. אבל גם מספר קשיים

לסיכום, מבחינתי מדובר בחזון שהתגשם. הבשורה פה ענקית. התועלת שצפויה לצאת מהעניין הזה של המכוניות האוטונומיות היא גדולה וחשובה במאוד מאוד. חיכינו לה הרבה שנים.

עם זאת, ישנם מספר קשיים בתהליך ייצור מכונית אוטונומית: התקשורת בין חיישני הרכב לעולם החיצון, מיפוי העולם על מנת שהרכב יידע לאן לנסוע, פרקטיקה בנהיגה - איך ללמד את המכונית לקבל החלטות נכונות והגיוניות לתנאי הדרך, מכיוון שלמחשב אין אינטואיציה ורגשות אנושיים.

בנוסף, ואולי חשוב מכך, הרגולטור, ובעיקר משרד התחבורה וחברות הביטוח, חייבים להיערך למציאות החדשה הזו. שאלות לא פשוטות מתעוררות בשל הפיתוחים החדשים והנפלאים הללו. למשל, לא ברור עדיין מי יישא באחריות במקרה של תאונת דרכים, שכן מי יועמד לדין - המחשב? עד כמה האדם יהיה אחראי על תוצאות נהיגתו במכונית האוטונומית? מה יותר לו לעשות בזמן הנהיגה? עד כמה יהיה עליו להיות מודע למתרחש בשעת הנסיעה?

עם זאת, יש לציין, שבמשרד התחבורה בישראל כבר נערכים לשינוי זה, ומקדמים חקיקה שתתאים למכוניות אוטונומיות, והשימוש בהם ללא נהג.

תגיות:חדשות מדעטכנולוגיהרכב

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה