תורה ומדע
קרבות האוויר החדשים: נשרים נגד מזל"טים
בעית המזל"טים ההולכים ומתרבים מדירה שינה מעיניהם של גורמי ביטחון ברחבי העולם. בימים אלה, חברה הולנדית שוקדת על פתרון מקורי: נשרים מאולפים שיודעים ליירט מזל"טים באופן מהיר ובטוח
- הידברות
- כ"א אייר התשע"ו
מרחוק אפשר לראות נשר צולל על טרפו, טפריו מושטות קדימה. טבעי? אולי. אבל הטרף אינו יצור המצוי בטבע. הנשר התוקף מסתער על...מזל"ט. כשהוא תופס אותו בציפורניו, נשמע קרקוש מתכת. ואז, נושא את המזל"ט בין רגליו, הנשר חוזר אל הקרקע.
המחזה הזה אינו לקוח מספר מדע בדיוני. מדובר, כך מדווח ה'ניו יורק טיימס', בפיתוח חדשני של חברה הולנדית. בשדה תעופה נטוש בהולנד, אנשי החברה הזו מאמנים נשרים ללכוד מזל"טים.
כלי טייס זעירים ובלתי מאוישים הם כאב ראש רציני עבור גורמי ביטחון ומודיעין בעולם. מה שהיה בתחילה מכשיר צבאי נטו, התחיל להתפשט לשוק החופשי. והמחשבה על טרוריסטים שמשתמשים במזל"טים מדירה שינה מעיניהם של מומחים. כלי הטייס הללו יכולים לסכן מטוסים, להצניח חומרים אסורים, לרגל, או לסכן אנשים בטיסה פראית.
האם נשרים הם התשובה? כנראה שכן. משטרת הולנד הודיעה כבר שבכפוף לניסוי סופי שייערך, היא תתחיל להעסיק נשרים בקרוב. משטרת לונדון, כך נודה, שוקלת גם היא להתחיל להעסיק עופות צייד מאופים כדי להילחם במזל"טים.
מהיכן מגיע הרעיון לאמן נשרים למשימה? הוגה הפרוייקט, סיורד הוגנדורן, יועץ בטיחות במקצועו, נשכר לפני כמה שנים כדי לחשוב על פתרון למזל"טים עוינים. כשעלה במוחו רעיון הנשרים, הוא יצר קשר עם חבר, בן דה קייזר, מאלף ציפורים עם וותק של 25 שנים. אחרי כמה ניסויים ראשונים, הם הקימו יחד חברה המבוססת בהאג. ב-2014 הם פנו למשטרה ההולנדית עם התכנית שלהם. המשטרה, כאמור, האזינה לרעיון באהדה.
"פתרון של לו-טק לבעיית הי טק", מגדיר את זה הוגנדורן. הנשרים באמת התגלו כתשובה המושלמת. לא רק שהם מסוגלים ליירט מזל"טים, הם מסוגלים להביא אותם בלי פגע לאדמה, בלי להרוס אותם באופן שיסכן אנשים. הם גם ממשיכים לתפקד בהצלחה ברוחות חזקות – מה שאי אפשר לומר על המזל"טים. כשהם מגיעים לקרקע ומניחים ליד המפעיל שלהם את המז"ט המיורט, הם מקבלים חתיכת בשר נכבדה.
מזל"טים הם בעיה הולכת וגוברת בעולם, ובמיוחד באירופה. ב-2014, כוחות הביטחון הצרפתים זיהו מזל"טים מרחפים מעל כורים גרעיניים. באנגליה הורשעו שני אזרחים בשנים האחרונות על הטסת מזל"טים מעל מתקן של צוללת גרעינית, ומעל אצטדיונים עמוסים. לפני שנה, בהולנד, מזל"ט כמעט והתנגש במטוס נוסעים. לפני מספר חודשים תאונה כזו כמעט והתרחשה בנמל התעופה הית'רו, לונדון. ולדעת רוב המומחים בתעשייה, זה רק עניין של זמן לפני שייתפס המזל"ט הראשון שנשלח עם פצצה לבצע פיגוע.
החוקים לגבי מזל"טים שונים ממדינה למדינה. יש מקומות בהם בעל מזל"ט נדרש לרשום את כלי הטייס שלו, והרשויות מפעילות מעקב מסוים על הפעילות. אבל לא בכל מקום קיימות מגבלות כאלה. בבריטניה, למשל, כל אחד יכול לקנו מזל"ט באנונימיות מוחלטת ולא לדווח עליו לשום גורם. והמחיר גם הוא כבר אינו מהווה מחסום: תמורת 150 דולרים ניתן לרכוש מזל"ט קטן ואפקטיבי.
נשרים יהיו, כמובן, רק חלק מתכנית ההתגוננות כנגד מזל"טים. אף אחד לא מצפה שמשטרת נשרים תכסה את השטח האווירי של כל מדינה 24 שעות ביממה. אבל התכנית היא להציב אותם ליד אזורים בסיכון גבוה, כמו אירועים המוניים ושדות תעופה. למעשה, שדות תעופה משתמשים כבר היום בנשרים כדי להרחיק מהאזור ציפורים אחרות, שעלולות לסכן מטוסים אם יקלעו למנוע. העסקתם כציידי מזל"טים תהיה רק הרחבה של תיאור התפקיד שלהם.
"ככה זה", אומר בחיוך סיורד הוגנדורן, בעל הרעיון ובעל החברה. "בדרך כלל, הרעיונות המשוגעים ביותר עובדים בצורה הטובה ביותר".