חינוך ילדים
"פחות להספיק": 10 הרגלים שמקרבים הורה לילד – גם בלי זמן פנוי
קשר חזק עם הילדים לא נמדד בכמות – אלא באיכות. לא צריך לפנות זמן. צריך למלא את הזמן שקיים בנוכחות חמה, כנה ויומיומית. איך עושים את זה? לפניכם 10 הרגלים חשובים
- שירה דאבוש (כהן)
- פורסם כ"ד אייר התשפ"ה

הורים רבים מרגישים שהם לא מבלים מספיק זמן עם הילדים, לא משחקים, לא מטיילים, לא מקריאים ספרים כמו שצריך – ואז מגיעות תחושות האשמה. אבל קרבה בין הורה לילד לא נבנית רק ממסעות לחו"ל או מיום כיף בקניון. היא נבנית דווקא ברגעים הקטנים, אלה שקיימים גם בימים הכי עמוסים.
קבלו 10 הרגלים פשוטים שיכולים לחזק את הקשר – גם אם הזמן שלכם עמוס:
1. מבט בעיניים כשמדברים אליהם
נשמע טריוויאלי? לא תאמינו כמה זה משנה את הכל. כשאתם עוצרים לרגע, מביטים לילד בעיניים, במבט עמוק, מראים לו שאתם באמת שומעים אותו, גם אם הוא כרגע אומר רק משפט אחד מבולבל, זה לא משנה. הנוכחות שלכם עושה לו משהו אחר, ונותנת לו כוח.
2. לחבק בכניסה וביציאה
חיבוק של 10 שניות בבוקר או כשחוזרים הביתה הוא טעינה רגשית אמיתית לילד, והורים רבים פשוט מפספסים את זה. אם אתם חושבים שיש גיל לחיבוקים, הרי שאתם טועים. ילדים צריכים חיבוק בכל גיל, ולא רק כשהם קטנים. אם תאמצו לעצמכם את ההרגל הקטן הזה, אין ספק שהוא יהפוך לעוגן יומי של קרבה ביניכם.
3. להכניס משפט אישי לפני השינה
גם אם אתם עייפים, גם אם עבר עליכם יום ארוך ואתם רק רוצים להתקלח ולישון, זמן הפרידה מהילד לפני השינה הוא קריטי. גם אם אין לכם זמן לספר סיפור לפני השינה, אתם חייבים להגיד לילד משהו שיעשה לו 'חם' בלב. זה יכול להיות משפט כמו "אני אוהב לראות איך אתה משתדל להיות טוב יותר", "היה לי כיף איתך אפילו בקצת הזה שדיברנו", ועוד. אפילו משפט קצר אך חיובי עושה פלאים לדימוי העצמי של הילד, ומחזק את הקשר עם הילד.
4. שיתוף הדדי גם מהצד שלך
כשאתה מספר על משהו מצחיק או קשה שעברת היום, גם אם בקצרה, הילד מרגיש שותף, וזה מלמד אותו על הקשבה ואמפתיה.
5. שפת גוף זמינה גם כשאין זמן
כף יד על הכתף, נשיקה קטנה על הראש בזמן שאתם עובדים מול המחשב או מבשלים - זה סוד של הרבה הורים עובדים, שהבינו את הקונספט. מגע חטוף אבל קבוע, יוצר תחושת ביטחון ואהבה אצל הילד.

6. מעקב אחרי “מה שחשוב להם”
גם אם אתם צריכים לתלות פתקי תזכורת קטנים באזור העבודה שלכם, אל תשכחו לשאול אותם: 'איך היה בחוג ג'ודו' אתמול', 'מה קרה עם הילד שהציק לך?', וכדומה. שאלות כאלה שנשאלות על מצבים שקורים בחיי הילד, מראות אכפתיות, גם בלי להיות שם פיזית.
7. לשלב אותם במשימות שלכם
גם אם אתם עכשיו בשיאה של משימה מאוד חשובה כמו סידור מסמכים או בישול ארוחה, תנו לילדים תפקידים ושלבו אותם במשימות שלכם. ילד שמקבל אחריות כה גדולה לרוב ירגיש שהוא חלק מההוויי בבית, אם כי צריך לעשות את זה בחוכמה ולא לכפות על הילד דברים שהוא לא יכול או לא מתחשק לו לעשות.
8. טקס קטן שחוזר על עצמו
שיר קצר יחד בנסיעה, ברכה קבועה על כריך, אמירת 'שמע ישראל' כל לילה במיטה ועוד – טקסים יומיים מייצרים תחושת רציפות וקשר רגשי עמוק.
9. מילים טובות דווקא כשלא מצפים להן
הילדים שלנו צריכים לקבל פרגון ומילה טובה, לא רק כשהם מצליחים, אלא גם ברגע סתמי, ללא שום 'חגיגה' מיוחדת. אמרו להם: "אני ממש אוהב לראות את הדרך שבה אתה פותר בעיות" או "יש בך חמלה שגם אני לומדת ממנה", ועוד. משפטים שמעצימים את הביטחון העצמי של הילד, גם מקרבים אותו אלינו.
10. פחות להספיק – יותר להיות
גם 3 דקות של נוכחות מלאה – בלי טלפון, בלי תיקונים, בלי עצות – עדיפות על שעה של “חצי הקשבה”. כשהורה פשוט נמצא באמת – הילד מרגיש, וזה בונה בו נדבכים שאיתם ינצח כל דבר בחיים.