מעניין
מה גורם לאצבעות להתקמט במים? מחקר חדש שופך אור על התופעה
אחרי כל טבילה בבריכה, קצות האצבעות מתקמטות. מחקר חדש בדק למה זה קורה. "העור מתקמט באותו המקום ובאותה הצורה", קובע אחד ממובילי המחקר
- יצחק איתן
- פורסם כ' אייר התשפ"ה

כמעט כל אחד חווה את זה – אחרי מקלחת ארוכה או טבילה בבריכה, קצות האצבעות מקבלות צורה של קמטים. כעת, מחקר חדש חושף שה"קמטוטים" הללו לא מופיעים סתם – אלא חוזרים שוב ושוב באותו דפוס גיאומטרי אישי.
המחקר בוצע באוניברסיטת בינגהמטון שבניו יורק ופורסם במאי 2025. החוקרים ביקשו ממתנדבים לטבול את ידיהם במים במשך חצי שעה, וחזרו על הניסוי ביום שלאחר מכן. התוצאה הייתה מפתיעה: דפוס הקמטים שהופיע היה כמעט זהה בכל פעם. "העור מתקמט באותו המקום ובאותה הצורה בגלל מיקום קבוע של כלי הדם שמתחת לעור", הסביר ד"ר גאי ג'רמן, ממובילי המחקר.
בעבר חשבו שהקמטים נוצרים כתוצאה מספיגת מים והתנפחות העור, אך כיום ידוע כי מדובר בתגובה עצבית. המים מדללים את המלחים בעור, מה שגורם להפעלת מערכת עצבים אוטונומית שמכווצת את כלי הדם ויוצרת את הקמטוטים. תהליך זה לא יקרה באנשים עם פגיעה בעצב המדיאני, כפי שדווח באחד המקרים.
אז למה הקמטים לא מופיעים תמיד? מסתבר שהעיצוב המקומט משפר את האחיזה בסביבה רטובה, כמו חריצים בצמיגים. אבל יש גם חסרונות: הקמטים עלולים לפגוע בתחושת המישוש או לחשוף את האצבעות לפציעות. לכן הגוף שומר את היכולת הזו למצבים ספציפיים בלבד.
מעבר לכך, החוקרים סבורים שלממצאים עשויה להיות גם חשיבות בתחום הפורנזי, בזיהוי אישי. כמו שטביעות האצבעות שלנו ייחודיות – כך גם דפוס הקמטים שלנו.