בריאות ותזונה
מרשמלו, מדורה וסוכרת: כך תעברו את ל"ג בעומר בשלום
ל"ג בעומר יכול להיות מורכב עבור מי שמתמודד עם סוכרת. ערב המדורות מציב אתגר תזונתי שמצריך חשיבה מראש והתארגנות מוקדמת. כך תעשו את זה נכון
- עינת מזור
- פורסם י"ז אייר התשפ"ה

ל"ג בעומר אהוב מאוד על הילדים, אבל בפועל המבוגרים הם אלה שמגיעים מצוידים במחצלות, בקבוקי מים, פנסים, ערכות חירום קטנות והמון אחריות. ואם אתם גם מתמודדים עם סוכרת – החג הזה מזמין אתגר נוסף: התפריט בשטח לא בדיוק עומד בסטנדרטים של תזונה מאוזנת ודלת פחמימות. שולחן המדורה כולל בדרך כלל נקניקיות, לחמניות, מרשמלו, ותפוחי אדמה – והכול בשעות מאוחרות ובתנאים פחות צפויים.

החדשות הטובות? אפשר ליהנות גם מזה – בלי לצאת מאיזון. כל מה שצריך הוא קצת תכנון וגישה גמישה. אפשר, למשל, לבחור נקניקייה או לארגן בשר איכותי אחר בנוסף, ללא הלחמנייה, או להביא מהבית לחמנייה דלת פחמימות.
גם תפוח האדמה, שהוא חלק בלתי נפרד מהערב, יכול להיות מוחלף בקולורבי עטוף בנייר כסף במדורה, והנה לכם תחליף עם טעם מיוחד עם שליש מכמות הפחמימות של תפוח האדמה. תמיד מומלץ להוסיף ירקות טריים, ואם אפשר גם מקור חלבון. מדוע זה חשוב? כיוון שחלבון עוזר להאט את קצב עליית הסוכר בדם, יוצר תחושת שובע, ותורם לאיזון כללי של הארוחה. כמקור חלבון אפשר להביא לשטח ביצים קשות, גבינות שונות, קוביות טופו מתובלות בקופסה, חזה עוף צלוי או אפילו טונה. ההבדל הקטן הזה בהרכב הצלחת יכול להשפיע משמעותית על איך תרגישו במהלך הערב ואחריו, וכמובן על רמות הסוכר.

ומה לגבי המרשמלו? בכל יחידת מרשמלו אחת יש כפית סוכר אחת שלמה! מי שמכיר את עצמו ויודע שלא יצליח להסתפק ביחידה אחת, כדאי שלא יתחיל עם זה בכלל. מי שיכול להסתפק במרשמלו אחד, יכול להשאיר את זה לסוף הארוחה, כך הסבירות שהסוכר יעלה משמעותית בעקבות המרשמלו נמוכה לעומת מצב בו המרשמלו יאכל בתחילת הארוחה. כמובן שניתן במקום המרשמלו להביא לעצמכם אגוזים או מתוקים דלי פחמימה (הרשת מלאה במתכונים כאלה, וכן ניתן לקנות אונליין במקומות שונים).

ומה לגבי מעקב תוך כדי?
הטכנולוגיה המתקדמת מספקת היום פתרונות חדשניים, כמו מערכת חיישנים לניטור סוכר רציף ללא דקירות בזמן אמת, שמאפשרת למשתמשים עצמם לעקוב אחרי מגמות לאורך היום. מערכות אלו מספקות נתונים שמסייעים לקבל החלטות מושכלות, גם בזמן אמת, כמו התאמת המזונות בארוחה, פעילות גופנית ואפילו מינון תרופות.

באמצעות ניטור סוכר רציף אפשר לראות איך הגוף מגיב לכל מה שנאכל סביב המדורה – לזהות עלייה מתקרבת ולבחור בהתאם אם להוסיף תנועה, לאכול משהו מאזן, או פשוט לקחת רגע ולהתבונן. זה מעניק תחושת שליטה, גם כשאין צלחת מסודרת או זמנים קבועים.
אז לא, לא צריך לפרוש הצידה או להביא אוכל מהבית בקופסאות סגורות. ל"ג בעומר יכול להיות חוויה מהנה גם כשמתמודדים עם סוכרת – בעזרת התאמות קטנות, החלטות חכמות וטכנולוגיה שעוזרת להבין את הגוף לאורך הדרך.
חג שמח, וטעים - במידה שמתאימה לכם.
עינת מזור היא דיאטנית קלינית, DMC