בריאות ותזונה
קמתם על צד שמאל - מה זה אומר עליכם?
תנוחת השינה על הצד השמאלי של הגוף זוכה לתמיכה מצד מומחים - מה הסיבה והאם כדאי לכם להחליף צד?
- יצחק איתן
- פורסם י"ז אייר התשפ"ה

למרות שתנוחת השינה נתפסת לרוב כעניין של העדפה אישית או נוחות מיטה, מתברר שהיא עשויה להשפיע משמעותית על הדרך בה הגוף שלנו מתפקד בלילה. מה שחשבנו שהוא רק עניין של נוחות – עשוי להיות קשור לבריאות מערכת העיכול, תפקוד הלב ואפילו ניקוי פסולת מהמוח בזמן השינה.
על פי ממצאים עדכניים, תנוחת השינה על הצד השמאלי של הגוף זוכה לתמיכה רחבה מצד מומחים. זה לא מקרי – שכן המיקום של איברים פנימיים משפיע רבות על הדרך בה הגוף פועל בזמן שינה. למשל, הלב, הקיבה, הלבלב והטחול ממוקמים בצדו השמאלי של הגוף, בעוד הכבד שוכן בצד ימין. כאשר אנו שוכבים על צד שמאל, הגוף מרוויח מכוח הכבידה: הקיבה נמנעת מללחוץ על הוושט, מה שמקטין את הסיכון לרפלוקס חומצי, תהליכים במערכת העיכול מתנהלים בצורה חלקה יותר, וזרימת הדם מהלב מתייעלת.
גם מערכת הלימפה – שמסייעת בסילוק רעלים ותורמת לחוסן החיסוני – פועלת ביעילות רבה יותר כששוכבים על צד שמאל. בקרב נשים הרות, התנוחה הזו מומלצת באופן קבוע בשלבים מתקדמים של ההריון, שכן היא מפחיתה את הלחץ על כלי הדם הגדולים, משפרת את הזרימה לשליה ומסייעת לתפקוד הכליות. בנוסף, עבור מי שסובלים מנחירות או קשיי נשימה בלילה, השכיבה על צד שמאל עשויה לאפשר מעבר אוויר חלק יותר.
למרות כל היתרונות הללו, יש לקחת בחשבון שהתנוחה האידיאלית אינה זהה לכולם. בעיות בגב, פריצות דיסק או תנאים רפואיים אחרים עשויים להכתיב צורך בתנוחה שונה. עם זאת, למי שאין מגבלה – העדפה לצד שמאל בלילה יכולה להיות שינוי פשוט שישפר את איכות השינה, יעודד תהליכי ניקוי טבעיים בגוף, יפחית תחושת כובד או חומציות לאחר ארוחות, ויתרום לרגיעה כללית של מערכות הגוף.