חדשות בריאות
מדאיג: אחד מכל חמישה ילדים בישראל סובל מעודף משקל
60% מהאוכלוסייה הבוגרת בארץ סובלת מעודף משקל או מהשמנה, ואחד מכל חמישה ילדים בגילאי 6 עד 9 כבר נמצא במצב של השמנה. האם יש פתרון למצב?
- יצחק איתן
- פורסם י"ז אייר התשפ"ה

נתוני השמנה מדאיגים נחשפו בוועדת הבריאות של הכנסת, והציגו תמונה חמורה על מצב הבריאות של הציבור בישראל. מהנתונים עלה כי כ-60% מהאוכלוסייה הבוגרת בארץ סובלת מעודף משקל או מהשמנה, ואחד מכל חמישה ילדים בגילאי 6 עד 9 כבר נמצא במצב של השמנה. בקרב בני נוער – כמעט שליש נמצאים בעודף משקל.
לפי מחקר שהוצג בדיון, העלות הכלכלית של השמנת יתר עומדת על יותר מ-55 מיליארד שקלים בשנה, סכום השווה לכ-2.9% מהתוצר המקומי. התחזיות צופות החמרה במצב: עד שנת 2030 שיעור ההשמנה בקרב מבוגרים עלול להגיע ל-31.2% – עלייה שתוביל לעלויות בריאות ישירות של 34 מיליארד שקל.
ההשפעות הבריאותיות כוללות עלייה בשכיחות מחלות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם, מה שיוצר עומס כבד על מערכת הבריאות. ח"כ יונתן משרקי הבהיר כי הוועדה תעקוב אחרי יישום תוכניות ותדרוש מהממשלה להקצות תקציבים למניעה ולא רק לטיפול.
במשרד הבריאות הדגישו כי למרות ירידה מתונה באחוזי ההשמנה בכיתות ז', עדיין מדובר בשיעורים גבוהים. מנהלת אגף התזונה ציינה כי לחלקים נרחבים מהאוכלוסייה – במיוחד במגזר החרדי והערבי – אין נגישות למזון בריא, וקראה לפעול לשיפור המצב.
נציגים ממשרד החינוך, משרד הספורט וקופות החולים הציגו יוזמות שונות: תוכניות לעידוד הנקה, סדנאות להורים, קידום פעילות גופנית בבתי ספר ומרפאות ייעודיות לילדים עם עודף משקל. אפליקציה ייעודית שהושקה לאחרונה מאפשרת לנרשמים להשתתף בפעילות גופנית במחיר מסובסד, ובקרב משתמשיה נרשמה עלייה ניכרת ברמת הפעילות.
למרות המאמצים, בכירים התריעו בדיון כי ללא השקעה ממשלתית מסודרת, תופעת ההשמנה רק תלך ותחמיר – עם השלכות קשות לבריאות הציבור ולכלכלה הישראלית.