חדשות בארץ
נתניהו נגד בג"ץ: מינה את מנכ"ל משרד החוץ לנציב שירות המדינה
בממשלה הגיבו בכעס להחלטת שופטי בג"ץ להתערב במינוי נציב שירות המדינה. ראש הממשלה הודיע כי הוא ממנה זמנית את מנכ"ל משרד החוץ, עדן בר טל, אשר כבר החזיק בחודשים האחרונים בסמכויות הנציב
- שלומי דיאז
- פורסם ט"ז אייר התשפ"ה

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע היום (רביעי) כי הוא ממנה לתפקיד ממלא-מקום נציב שירות המדינה את מנכ"ל משרד החוץ, עדן בר טל. המינוי תקף לחודש ימים. בר טל החזיק בחודשים האחרונים בסמכויות הנציב.
החלטת ראש הממשלה מגיעה לאחר שאמש פסק בג"ץ כי הוא מקבל את בקשת היועמ"שית, גלי בהרב מיארה, ופוסל את הדרך בה מתמנה אדם לתפקיד קרי ביוזמת הממשלה.
לשכת ראש הממשלה מסרה היום כי "מזה כשנה, בעיצומה של מלחמה רב זירתית, מנסה הממשלה למנות נציב שירות מדינה קבוע בדרך שמונו נציבי שירות המדינה עד היום - אך הייעוץ המשפטי לממשלה, בגיבוי בג"ץ, מונע זאת. כעת הולך בג"ץ צעד רחוק יותר. הוא פועל כרשות מחוקקת, מבטל פסק דין קודם שלו, ומפרש חוק בניגוד מוחלט ללשונו ולכוונת המחוקק. החוק קבע שלא תחול חובת מכרז".
"הממשלה תתמוך בהצעות החוק שהוגשו אתמול ושנועדו להשיב את המצב לקדמותו, כפי שקבע המחוקק במפורש, ולהפסיק את הפגיעה בשירות המדינה. על-מנת להבטיח את תפקוד שירות המדינה, ובשל דחיפות העניין, הטיל ראש הממשלה נתניהו את התפקיד על עדן בר טל".
כזכור, הממשלה החליטה כי נציב שירות המדינה הבא ייבחר, למעשה, על ידי ראש הממשלה, שיוכל לבחור לתפקיד איש אמון. הליך הבחירה מלווה על ידי ועדה שאמורה לבחון את כישוריו והתאמתו של המועמד לתפקיד.
לבג"ץ הוגשה עתירה בנושא ונטען בה כי לממשלה ולראש הממשלה "השפעה מכרעת על זהות חברי הוועדה, והמינוי הופך לאישי, והמחויבות שלו כלפי ראש הממשלה בלתי מוגבלת,. בג"ץ נדרש לקבוע את שאלת חוקיות החלטת הממשלה.
בהחלטתו בג"ץ פסל את הדרך שבה הממשלה ביקשה למנות את נציב שירות המדינה הבא, וקבע כי נדרש "הליך תחרותי שיבטיח שמירה על אופיו העצמאי הממלכתי והא-פוליטי של התפקיד". המשמעות היא שהחלטות ממשלה, שקבעו מנגנון מינוי חד פעמי שאינו תחרותי לבחירת נציב שירות המדינה, בטלות. נשיא העליון יצחק עמית והשופטת דפנה ברק-ארז פסלו את מתווה הממשלה, בעוד שהשופט נועם סולברג נשאר בדעת מיעוט. למעשה, בג,ץ קיבל ת עמדת היועמ"שית שהתנגדה לדרך שהממשלה ביקשה לבצע את המינוי.
יש לציין כי נציבות שירות המדינה היא ארגון המטה האחראי והמוסמך לניהול ההון האנושי והמערך הארגוני בשירות המדינה, ופועלת תחת משרד ראש הממשלה. הנציבות אחראית מכוח החוק והחלטות הממשלה לתחומים הבאים: אישור המבנה הארגוני במשרדי הממשלה וביחידות הסמך; אישור התקנים בשירות המדינה; קביעת מסלולי הקידום לתפקידים שונים בשירות; קליטת ומינוי עובדים; הכשרה והדרכה של עובדים לשיפור רמת השכלתם ומיומנותם המקצועית; טיפול בתחום הרווחה של עובדי המדינה; טיפול במשמעת ואכיפתה בשירות המדינה; קידום האיכות והמצוינות בשירות המדינה; קידום מעמד האישה בשירות המדינה; גיבוש מדיניות תנאי שירות וטיפול בפניות עובדים; מתן ייצוג הולם לקבוצות מיוחדות על-פי חוק המינויים; טיפול בפרישה של עובדים לגמלאות. סמכויותיה של הנציבות נקבעו בחוקים שונים הנוגעים לעובדים בשירות המדינה וכן בתקנון שירות המדינה.