בריאות ותזונה
"ספירת קלוריות זו לא השיטה הנכונה": הנתון שמערער את כל מה שידעתם על ירידה במשקל
ד"ר סיגל פרישמן וד"ר עידית דותן מפרקות את המיתוס של ספירת הקלוריות וחושפות את האמת על תוויות המזון, שומנים תעשייתיים ותזונה מאוזנת
- יצחק איתן
- פורסם י"ז אייר התשפ"ה

בפרק עדכני של פודקאסט הבריאות של מעריב, שוחחו ד"ר סיגל פרישמן, דיאטנית ראשית בכללית ומנהלת יחידת התזונה בבית החולים בילינסון, וד"ר עידית דותן, מומחית ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, על הגישה החדשה לתזונה נכונה וירידה במשקל – בלי להסתפק רק בספירת קלוריות.
"המושג קלוריה מתאר יחידת מידה לאנרגיה", הסבירו, "אבל לא כל הקלוריות זהות – שומן בריא כמו שמן זית או אגוזים לא קלויים יתרום לתחושת שובע ויביא תועלת בריאותית, בשונה משומן רווי בבשרים שמנים או מאפים תעשייתיים".
במהלך השיחה הוסבר ההבדל בין מזון מעובד למזון אולטרה-מעובד: "מזון מעובד כולל בישול כמו אורז או אפיית לחם – לא בהכרח מזיק. לעומת זאת, אולטרה-מעובד כולל חומרים כמו E412, צבעי מאכל או תוספים שאינם קיימים במטבח הביתי".
הדגש המרכזי היה על קריאת תוויות: "חשוב להבין את ההבדל בין רשימת הרכיבים לטבלת הערכים. גם כשכתוב 100 גרם, בפועל המוצר שאתם אוכלים יכול להיות 40 גרם – או פי שניים מזה".
גם סוגי השומן במוצרי חלב לא נותרו מחוץ לדיון: "חלב פרה מכיל כ־3.7% שומן טבעי. כשמדללים אותו ל־1%, גם הסידן והחלבון מדוללים. לא תמיד כדאי לבחור במופחת שומן – זה תלוי בנסיבות, כולל במצבים של סוכרת".
למרות הקושי להימנע ממזון אולטרה-מעובד לחלוטין, המלצת המומחיות ברורה: "הכינו בבית מנות עם רכיבים טבעיים – ירקות, דגנים מלאים, קטניות ובשר רזה. אפילו חומוס או המבורגר אפשר להכין בצורה בריאה ללא תוספים".
ולבסוף, מסר חשוב אחרון מהשתיים: "מזון ביתי יכול גם הוא להיות מזיק – אם מבוסס על סוכר, קמח לבן או מרגרינה. המפתח הוא איזון, תכנון מראש וקריאה נכונה של תוויות המזון".