בריאות ותזונה
מכורים לפחמימות? הרשימה המפתיעה שיכולה להועיל לגוף שלכם
למרות המוניטין השלילי שדבק בפחמימות בשנים האחרונות, מחקרים מוכיחים: יש כמה מאכלים שאינם רק בטוחים, אלא אף תורמים לבריאות הלב, לאיזון רמות הסוכר ולתחושת שובע לאורך זמן
- יצחק איתן
- פורסם ט"ז אייר התשפ"ה

פחמימות נתפסות לא פעם כאויב הבריאות, אך חשוב להבחין בין סוגי הפחמימות. בעוד שמאכלים מעובדים עתירי סוכר פשוט גורמים לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם, קיימים מזונות טבעיים העשירים בפחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון – שדווקא מועילים מאוד לבריאות הכללית. אחד מהם הוא הקינואה, שמכילה כ-70% פחמימות, אך גם חלבון מלא וסיבים, המקדמים תחושת שובע ואיזון סוכר. גם שיבולת שועל, מהמאכלים הפופולריים ביותר לארוחת הבוקר, ידועה בתרומתה לבריאות הלב בזכות סיבים ייחודיים בשם בטא-גלוקן. כוס אחת של קוואקר מספקת 54 גרם פחמימות ו-8 גרם סיבים.
גם מזונות מסורתיים יותר מככבים ברשימה. הכוסמת, למשל, נטולת גלוטן ועשירה בנוגדי חמצון; הבטטה – עם כ-20 גרם פחמימות ל-100 גרם – מספקת ויטמינים A ו-C, אשלגן וסיבים. הבננה הירוקה כוללת עמילן עמיד שתורם לעיכול בריא, והסלק – המכיל ניטרטים טבעיים – עוזר להרחיב כלי דם ולשפר את זרימת הדם.
פירות נוספים כמו תפוזים, אשכוליות, אוכמניות ותפוחים מצטיינים בשילוב בין פחמימות זמינות, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, ומשפיעים לטובה על ספיגת ברזל, פעילות מערכת העיכול והגנה מפני מחלות.
גם הקטניות לא נפקדות מהרשימה: שעועית אדומה וחומוס מספקים חלבון איכותי, כמות גבוהה של סיבים, ברזל וויטמינים מקבוצת B – מרכיבים התורמים לשמירה על רמות סוכר מאוזנות ובריאות לב תקינה.
צריכת פחמימות מהסוג הנכון – טבעיות, מלאות ולא מעובדות – יכולה לתרום משמעותית לבריאות הכללית. לא מדובר באויב, אלא באחד המרכיבים המרכזיים בתזונה מאוזנת, כל עוד בוחרים בחוכמה.