בריאות ותזונה
מחקר: האם פלסטיק משתחרר משקיקי תה אל תוך הספל שלכם?
אין כמו להירגע עם כוס תה חמה, אבל תחושת הרוגע הזו אולי קצת יותר חמקמקה בהתחשב במחקר חדש. החוקרים טוענים, כי חלקיקים שמשתחררים משקיקי התה יכולים להגיע לרירית המעי ומשם למחזור הדם שלכם
- שירה דאבוש (כהן)
- פורסם י"ד אייר התשפ"ה

אין כמו להירגע עם כוס תה חמה, אבל תחושת הרוגע הזו אולי קצת יותר חמקמקה בהתחשב במחקר חדש.
"מחקר זה מגלה שמספר משמעותי של חלקיקי פלסטיק זעירים, המכונים חלקיקי מיקרו וננופלסטיק, יכולים להשתחרר משקיקי התה שלכם", מסביר לי לי, פרופסור חבר באוניברסיטת נבאדה, המתמחה בכימיה סביבתית, אקולוגיה תעשייתית ומדעי הבריאות.
במסגרת המחקר, שנמשך מספר שנים, בדקו החוקרים בעיקר שקיקי תה שעשויים מפוליפרופילן, ניילון ותאית. בכל שלושת סוגי השקיות התגלה שחרור ניכר של חלקיקי פלסטיק, אולם בפוליפרופין הכמות הכפילה עצמה משמעותית. במחקר, שפורסם בשנת 2024 וממצאיו פורסמו בכתב העת Chemosphere על ידי חוקרים מהאוניברסיטה האוטונומית של ברצלונה, נמצא כי שקיקי תה העשויים מפוליפרופילן או ניילון-6 משחררים בין מיליונים למיליארדים של חלקיקי פלסטיק זעירים, כאשר הם מושרים במים רותחים. לדוגמה, שקיקי תה מפוליפרופילן שחררו כ-1.2 מיליארד חלקיקים למיליליטר של תה.
מחקר נוסף שנערך באוניברסיטת מקגיל בקנדה בשנת 2019, מצא כי שקיקי תה מפלסטיק יכולים לשחרר עד 11.6 מיליארד מיקרופלסטיקים ו-3.1 מיליארד ננופלסטיקים, לכוס אחת של תה.
בעוד שההשלכות הבריאותיות של בליעת חלקיקים אלה עדיין נחקרות, פרופ' לי מציין כי חלקיקים אלו יכולים להידבק לתאים המרכיבים את רירית המעי האנושי, ומשם לזרם הדם - ממצאים שלטענתו ולטענת עמיתים מהתחום, כמו מדען המזון בריאן קווקלה, הם 'מעוררי דאגה'. "אין ספק שזה יכול להביא להשפעות בריאותיות שליליות כגון דלקות, נזק גנטי ואולי אף סיכון מוגבר למחלות כרוניות", הם מסבירים.
האם עליכם לדאוג, אם כן, לגבי המשקה היומי שלכם? אמנם זה עשוי להיות מדאיג, אך המדע עדיין חדש ומתפתח, ונכון להיום אין מספיק מידע שיכול לקבוע כי הדבר אכן מסוכן. מי שפועל למען העלאת המודעות העולמית בקשר לסכנות פלסטיק הוא איידן שרון, שאומר כי כל ידיעה כזו צריכה להדאיג את כולנו. "התה הוא המשקה השני הפופולרי אחרי מים, אז ודאי שזה צריך לעורר בנו דאגה. הפלסטיק ככלל לא נחקר מספיק, ואנחנו לא שואלים עליו מספיק שאלות, למרות שכיום הקהילה המדעית בעולם שמה לב אליו יותר", הוא מסביר.
לדבריו, כל מזון שמאוחסן בפלסטיק מקבל מעט מהפלסטיק של האריזה, אולם כעת לא ניתן לקבוע בוודאות מהו היקף הנזק הבריאותי שנגרם מזה.
כיצד ניתן להפחית את החשיפה לחלקיקים אלו?
העדיפו שקיקי תה מנייר או סיבים טבעיים
שקיקי תה העשויים מנייר, כותנה או חומרים טבעיים אחרים משחררים פחות חלקיקי פלסטיק.
השתמשו בתה בתפזורת
הכנת תה מתפזורת באמצעות מסננת מתכת או זכוכית מפחיתה את הסיכון לחשיפה למיקרופלסטיקים.
בדקו את הרכב השקיק
חפשו מידע על חומרי השקיק על גבי האריזה או באתר היצרן.
הסדרה האהובה "סיפורי צדיקים" פתוחה בעולם הילדים לצפיה חופשית! היכנסו וצפו >>