כתבות מגזין
המשגיח שמכשיר מלונות במדינות המפרץ: "זה היה רגע מפחיד במיוחד"
הרב יוחאי והב מעניק מעטפת כשרותית לבתי מלון ברחבי העולם, בהם גם מלונות במדינות המפרץ: "הייתי מהיהודים הראשונים שהגיעו לבחריין"
- חיים גפן
- פורסם ט"ו אייר התשפ"ה

התיירות היוצאת מישראל לרחבי העולם הולכת ומתעצמת. מטיילים רבים יוצאים לחופשות ביעדים פופולריים ובאזורים טרופיים, כשהם מתארחים בבתי מלון יוקרתיים. לא רבים יודעים, אך מאחורי תעודת הכשרות שמוצבת בחזית המלון מסתתרים אתגרים מורכבים מאין כמוהם.
הרב יוחאי והב, משגיח כשרות ותיק המתגורר בישראל ובשוויץ, הוא מהראשונים שהחלו בהכשרת מלונות בינלאומיים עבור תיירים יהודים. הרזומה שלו מתמקד בעיקר בתחום המלונאות היוקרתית, בה הוא מעניק מעטפת כשרותית מהודרת. "זהו תפקיד מאתגר ומורכב במיוחד, בפרט במלונות הממוקמים במדינות מוסלמיות", הוא מתאר.

שתף אותנו באתגרים עמם אתה נתקל במסגרת תפקידך.
"האתגר הראשוני הוא העובדה שבעלי המלונות, שאינם יהודיים, כלל לא יודעים מהי כשרות, וזוהי בעצם נקודת המוצא ממנה הכל מתחיל. עליי להסביר להם שוב ושוב את הנהלים הכשרותיים הרבים. לצורך כך אני מספק להם חומרי לימוד בשפה הערבית, הכוללים הסברים מפורטים שמלווים בתמונות להמחשה. בחומרי הלימוד מוסבר במדויק מה אסור ומה מותר, מה כשר ומה לא, כיצד מבצעים את הניקיונות היסודיים למוצרי המזון הזקוקים לכך, ואיך מכשירים ביסודיות את מוצרי הבשר. אני יושב איתם במשך ימים ארוכים ומסביר להם הכל לפרטי פרטים".
היו מקרים בהם נתקלת בהפרת כללים?
"כמעט ולא", הוא אומר. "אני לא מעניק השגחה כל עוד לא ודאי לי שכל הכללים ייושמו אחד לאחד. להפוך מלון לכשר מצריך מצד הבעלים הן השקעת משאבים והן השקעה כספית, ולכן יהיה להם הפסד רב אם תילקח מהם הכשרות. בוודאי שהיחסים עמם הם בגדר 'כבדהו וחשדהו', אבל למעשה אפילו הם עצמם מפקחים על העובדים ומוודאים שהכל נעשה כראוי".

מהפכה בדובאי
במסגרת תפקידו, כאמור, הכשיר הרב והב מלונות רבים במדינות מוסלמיות. בעידן בו דובאי הפכה ליעד תיירותי פופולרי בקרב מטיילים ישראלים רבים, הרב והב מחזיר אותנו לימים הראשונים בהם נחתם הסכם הנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות בשנת 2020. "דובאי של אז הייתה שוממת מיהודים, ובפרט מישראלים", הוא אומר. "הייתי מהראשונים שהגיעו לאמירויות בכדי לבנות תשתית כשרות רחבה בבתי המלון המקומיים".
אחת המהפכות הכשרותיות אותן הוביל הרב והב בדובאי היא ייבוא בשר כשר למדינה. "עד אז לא היה בה בשר כשר. הקהילה היהודית שפעלה במקום ייבאה אך ורק בשר עוף כשר, וכך נוצר מצב שיהודים שומרי כשרות שהגיעו לבקר במדינה הוצרכו להביא עמם בשר כשר במזוודה. החלטתי לקחת את הנושא כפרויקט ולהתחיל לעבוד עליו".
הרשויות באמירויות שיתפו איתך פעולה?
"זה היה אתגר משמעותי מאוד. החוק המקומי אסר על ייבוא בשר כשר למדינה, והיה עליי להיפגש עם הדרגים הבכירים בממשל בכדי להסביר להם את הצורך בכך. קבעתי פגישה עם שר הבריאות של דובאי, ולאחר הסבר מפורט שהענקתי לו הוא השתכנע ואישר את הייבוא".
הרב והב היה ממשגיחי הכשרות הראשונים שהכשירו מלונות בדובאי. "הצבתי להם רף שלכאורה קשה לעמוד בו, אבל בעלי המלונות הסכימו לכך. רוב רובם של עובדי המלונות הם עובדים זרים מרחבי העולם שקשה מאוד לתקשר עמם, כך שעליי להסביר להם שוב ושוב בכדי למנוע תקלות, אבל עם בעלי המלונות עצמם התקשורת קלה יותר. לא אשכח איך אחד מהם לקח אותי למפעל מקומי לייצור כלים, ואפשר לי לרכוש סטים חדשים שישמשו את התיירים המקפידים על הכשרות".

לבד בבחריין
עם חתימת ההסכם בין ישראל ובחריין על מדשאות הבית הלבן, גם הוא ב-2020, החל לפעול קו טיסות ישיר בין שתי המדינות. הרב והב היה מהיהודים הראשונים שהגיעו לבחריין, בהזמנת אנשי עסקים מקומיים. "איש העסקים הראשון שהזמין אותי הוא הבעלים של רשת המלונות 'דה ריץ קרלטון', המחזיקה סניפים רבים במדינות המפרץ. לאחר שהענקתי כשרות לסניף המרכזי שלו בדובאי, הוא הזמין אותי להעניק כשרות לסניף שלו בבחריין".

התיירות הישראלית לבחריין לא בשיאה, אז לצורך מה נדרשת כשרות למלון?
"נכון. אבל כחלק מהבסיסים האמריקניים הפרוסים במפרץ הפרסי, גם בבחריין פרוס חיל צבאי של הצי החמישי, ובו משרתים חיילים יהודים. מלון 'דה ריץ קרלטון' הוא זה שמספק להם את המזון, וייאמר לזכותם של החיילים הללו – הם אינם מסכימים לאכול באף מקום שאינו תחת השגחה מהודרת.
"הדרישות שלי מבעל המלון היו רבות", מתאר הרב והב. "זו הייתה הפעם הראשונה שבה מלון בחרייני הופך להיות כשר, ולכן התנאי הראשון שלי היה לבנות מטבח נפרד שיתמקד אך ורק בתעשיית המזון הכשרה, בכדי שלא ליצור ערבוב חלילה. זהו מטבח שאמור לספק מנות קרב לחיילים יהודים רבים, ועליו להיות בהשגחה מתמדת יום ולילה. יחד עם הרב הצבאי של הבסיס, פיקחתי על כל התהליך הראשוני של הבנייה, ווידאתי שהיא מתבצעת על פי כל הנהלים ההלכתיים הנדרשים".

רב הנסתר
הרב והב הסתובב במדינות רבות בעולם, ובמסגרת תפקידו הוא פיתח קשרים עם מנהיגים מקומיים ואנשי ממשל בכירים. אבל את הקו ישראל-שוויץ הוא חצה אינספור פעמים, בעיקר למטרת השגחה ופיקוח על מלונות רבים בשוויץ. באחת הטיסות האחרונות שלו משוויץ לישראל, בעיצומה של המלחמה הנוכחית, אירע מקרה חריג במיוחד. "לקראת סיום הטיסה, קיבלתי הודעה אישית מתימן ובה נכתב כי טיל ששוגר מבסיס החות'ים בצפון תימן עושה את דרכו לעבר אילת, כשהמטוס על סיפונו אני נמצא אמור לנחות בה. אני לא יכול לספר פרטים נוספים על המידע שהגיע ומהיכן בדיוק הוא הגיע, אבל זה היה רגע מפחיד במיוחד".
מה עשית עם המידע שהגיע אליך?
"קמתי במהירות ונכנסתי לתא הטייס והסברתי לטייס את המתרחש. הוא השתכנע שאכן מדובר בהתראת אמת, וברגע האחרון החליט להסיט את מסלול הטיסה ולנחות בשדה התעופה של לוד במקום באילת. הטיל אכן נפל סמוך לאילת, ולאחר הנחיתה הסיפור התפרסם בתקשורת הישראלית והפך לוויראלי".
תוכל לחשוף ממי בתימן קיבלת את המידע הזה?
"עד כאן".