בריאות ותזונה
בדיקה מגלה: מה קורה לגוף כשמפסיקים לצרוך סוכר?
מחקר חדש מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו מגלה כי הפחתת צריכת סוכר מוסף בתזונה יכולה להוריד את הגיל הביולוגי של התאים. בנוסף, היא משפיעה לטובה על האנרגיה, מצב הרוח והבריאות הכללית
- יצחק איתן
- פורסם י"ד אייר התשפ"ה

מחקר חדש שפורסם לאחרונה על ידי חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו (UCSF) מצא כי צריכה גבוהה של סוכר מוסף עלולה להאיץ את תהליך ההזדקנות הביולוגית בגוף. החוקרים השתמשו ב"שעון אפיגנטי" – כלי מדעי המודד את גיל התאים על בסיס שינויים גנטיים – וגילו כי אנשים שצורכים פחות סוכר מוסף נוטים להיראות צעירים יותר מבחינה ביולוגית. על פי הנתונים, הפחתה של 10 גרם סוכר מוסף ביום הייתה קשורה לירידה של כ-2.4 חודשים בגיל הביולוגי.
המחקר, שפורסם בכתב העת JAMA Network Open, בחן את הקשר בין צריכת סוכר מוסף להזדקנות ביולוגית בקרב נשים בגיל העמידה. החוקרים מצאו כי גם כאשר התזונה הכללית הייתה בריאה, כל גרם נוסף של סוכר מוסף היה קשור לעלייה בגיל האפיגנטי (מדד ביולוגי שמנסה להעריך את "הגיל הפנימי" של הגוף — כלומר, עד כמה הגוף שלך מזדקן ברמה התאית והגנטית, י"א).
מעבר להשפעות הביולוגיות, הפסקת צריכת סוכר משפיעה גם על התחושות היומיומיות. בימים הראשונים להפחתת הסוכר, אנשים רבים מדווחים על תסמיני גמילה כמו כאבי ראש וחשק עז למתוק. אך לאחר כשבוע, רמות הסוכר בדם מתייצבות, והגוף מתחיל להשתמש בשומן כאנרגיה. רבים מדווחים על שינה טובה יותר, עור נקי יותר ותחושת אנרגיה מוגברת.
לאחר כחודש, הגוף מסתגל לחיים עם פחות סוכר, והסיכונים למחלות לב, סוכרת והשמנה פוחתים. כדי להקל על התהליך, מומלץ להתחיל בהפחתה הדרגתית של סוכר, לקרוא תוויות מזון ולהחליף את הסוכר במקורות טבעיים כמו פירות. הפחתת צריכת סוכר אינה רק טרנד, אלא שינוי שיכול לשפר את הבריאות, האנרגיה ואפילו את מצב הרוח.
מעבר ליתרונות הבריאותיים הברורים, הפסקת הסוכר יכולה גם להשפיע לטובה על היציבות הרגשית והקוגניטיבית. מחקרים מצביעים על כך שסוכר מוסף משפיע על המוח בדומה לחומרים ממכרים – הוא מפעיל את מרכזי ההנאה בטווח הקצר, אך בטווח הארוך עלול לגרום לירידות אנרגיה, עצבנות ותנודות קשות במצב הרוח.
כאשר מפסיקים לצרוך סוכר באופן קבוע, הפעילות המוחית מתייצבת, והיכולת להתרכז, לחשוב בבהירות ולשמור על מצב רוח מאוזן משתפרת. למעשה, ישנם חוקרים הסבורים כי הפחתת סוכר עשויה לסייע גם במניעת דיכאון וחרדה – מה שהופך את המהלך הזה לא רק לבריאותי, אלא גם נפשי.