חדשות בריאות
נחשף מספר הלוקים בפוסט טראומה בקרב לוחמי המילואים
מחקר מקיף מציג נתונים קשים על מצבם הנפשי של חיילי המילואים בעקבות מלחמת חרבות ברזל. שיעור הלוחמים עם תסמיני פוסט טראומה זינק פי 25 מאז תחילת השירות הצבאי. החוקרים: "שעת חירום בבריאות הנפש"
- יצחק איתן
- פורסם י' אייר התשפ"ה

מחקר מקיף, שנערך באוניברסיטת תל אביב ופורסם אתמול (רביעי) בוועידת "עתיד ישראל", חושף תמונת מצב מדאיגה על מצבם הנפשי של לוחמי המילואים בעקבות הלחימה בעזה במסגרת מלחמת חרבות ברזל. לפי הנתונים, כ-12% מהלוחמים שנבדקו מדווחים כיום על תסמינים חמורים של פוסט טראומה – שיעור מדאיג שמהווה זינוק חד ביחס לעבר.
המחקר, שנעשה בשיתוף קרן כדר ובניהולו של פרופ' יאיר בר-חיים מהמרכז הלאומי לטראומה וחוסן באוניברסיטת תל אביב, התבסס על מעקב בן חמש שנים אחר 579 חיילים שהתגייסו באביב 2019 לחטיבת חי"ר בצה"ל. לאורך התקופה, הם מילאו סדרת שאלונים שנועדו לאתר תסמיני טראומה נפשית, החל משלב הגיוס ועד אחרי המערכה האחרונה בעזה.
מהנתונים שפורסמו באתר וואלה עולה כי בתחילת דרכם הצבאית פחות מחצי אחוז מהחיילים דיווחו על תסמיני פוסט טראומה. במהלך השירות האחוז עלה בהדרגה – 2.6% אחרי שנה וחצי, 4.4% בסיום השירות, וכ-8% כחצי שנה לאחר השחרור. אך רק לאחר חשיפתם ללחימה האינטנסיבית במסגרת המילואים במלחמת חרבות ברזל, קפץ הנתון ל-12%.
לדברי פרופ' בר-חיים, המסגרת הצבאית סיפקה לחיילים רשת תמיכה מסוימת, אך ברגע שהיא נעלמה – רבים מצאו את עצמם חשופים לפגיעות נפשיות ללא מענה מספק. "אנחנו במצב חירום. לא מדובר בעניין חולף – אלא במשבר שמחייב תכנון אסטרטגי לטווח הארוך", התריע.
עוד הדגיש החוקר כי הנתונים הללו מקבילים לזינוק בפניות לאגף השיקום במשרד הביטחון מצד יוצאי קרבות, ולצניחה בשיעור ההתייצבות למילואים, שירד מיותר מ-100% בתחילת המלחמה ל-75%-85% כיום. לדבריו, שחיקה נפשית, תחושת חוסר שוויון ופוסט טראומה בלתי מטופלת הם בין הסיבות המרכזיות לכך.
"אם לא יושקעו משאבים מיידיים בטיפול, בשיקום ובהכשרת אנשי מקצוע, אנו צפויים לשלם מחיר כבד – לא רק כחברה, אלא גם כצבא שנשען יותר ויותר על חיילי המילואים", סיכם בר-חיים.