בריאות ותזונה
הדיאטנית חושפת: "הפירות והירקות שמפוצצים בסוכר ולא כדאי לאכול"
איילת בירן, דיאטנית קלינית ומנהלת מכון הסכרת בפ״ת במכבי, מסבירה כי צריכה מוגברת של תירס עשויה להוביל להעלאת רמות הסוכר בדם
- יצחק איתן
- פורסם ח' אייר התשפ"ה

ברוב המקרים, ירקות ופירות נתפסים כאופציה הבריאה ביותר שניתן להוסיף לתפריט היומי. הם מציעים שפע של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, אך לא כל מה שמירוק או פריך באמת מספק את התועלת התזונתית המובטחת. למעשה, כמה מהם עלולים להיות פחות בריאים ממה שנדמה. איילת בירן, דיאטנית קלינית ומנהלת מכון הסכרת בפ״ת במכבי שירותי בריאות, סיפרה לאתר מאקו באילו פירות וירקות מדובר.
לדבריה, תפוח אדמה, לדוגמה, אהוב על רבים כסלט, מרק או תוספת, אך מבחינה תזונתית מדובר בפחמימה זמינה שעשויה להעלות במהרה את רמות הסוכר בדם. אמנם הוא מכיל ויטמינים ומינרלים, אך תהליך הבישול מקטין את ערכו התזונתי, מה שמוביל לכך שהוא לא באמת מהווה ירק בריא כמו שנדמה.
גם תירס, שנראה כמו ירק מזין, למעשה עשיר מאוד בעמילן. הוא מכיל רכיבים חשובים, אך צריכה מוגברת שלו עשויה להוביל להעלאת רמות הסוכר בדם ולהתברר כעוד מקור לפחמימות מיותרות בתפריט.
פירות משומרים אמנם שומרים על מתיקותם, אך במהלך תהליך השימור הם עוברים בישול ולעיתים מוסיפים להם סוכר – דבר שמפחית את ערכם התזונתי ומגביר את כמות הסוכר.
חסה אייסברג, הפופולרית בעיקר בסלטים, אמנם פריכה וטעימה, אך מכילה בעיקר מים עם מעט מאוד ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים בהשוואה לעלים ירוקים אחרים כמו תרד או קייל.
ולסיום - האננס, פרי טרופי ומתוק, עשוי להיות טעון מאוד בסוכר, במיוחד כשהוא מגיע בגרסה משומרת עם סירופ. גם האננס הטרי לא חסין מכך – אם צורכים אותו בכמויות גדולות, עלולה להתרחש עלייה ברמות הסוכר.
"בשורה תחתונה: אף שירקות ופירות הם חלק חשוב בתפריט, כדאי להכיר את המאפיינים שלהם. כמות הסיבים, הרכב הוויטמינים וכמות הסוכר יכולים להשפיע על ההחלטה כמה לאכול מהם ובאיזו תדירות", סיכמה.